Coronakilo’s verliezen, 5 tips

Ben je door de coronacrisis ook minder aan sport gaan doen?
Ben jij er medeverantwoordelijk voor dat woorden zoals ‘coronakilo’s en ‘coronabuikje’ straks misschien in de Dikke Van Dale komen?
Kun jij aan het aantal spekrolletjes zien in welke coronawave we zitten? Breng je vaker een bezoekje aan de afhaalchinees dan aan de sportschool of stel je hardlopen nog even uit omdat je eerst nieuwe kleding nodig hebt.. Dan ben je vast benieuwd hoe je uiteindelijk van die extra kilo’s af kunt komen!

Waarom werken aan coronakilo’s

Tip 1: Heb een doel

Wil je echt van je extra coronakilo’s af, dan zal je er iets voor moeten doen. Er over wrijven of er een keer in knijpen is misschien leuk als je een mooi rolletje hebt, maar we verzekeren je dat de kilo’s daarvan niet zullen verdwijnen. Je zal uiteindelijk meer moeten gaan bewegen en op je voeding gaan letten om weer op gewicht te komen.

De waarom achter je doel is van groot belang! Trainen voor een summerbody om die uiteindelijk te showen op het strand van Ibiza of een festival zit er deze keer niet in. Deze keer doe je het dan ook nóg meer voor jezelf, om jezelf in de spiegel te kunnen aankijken, om lekker in je vel zitten en om weer vriendjes te worden met je weegschaal. Misschien nog wel het belangrijkste; vanwege jouw gezondheid, wat juist nu in deze tijd belangrijk is.

Blijf realistisch!

Bij het samenstellen van een doel is het belangrijk dat je voelt dat het doel haalbaar is. Beginnen aan een doel waar je de moed van in de schoenen zakt is zo goed als kansloos. Je kunt op papier wel 20 kilo in een week willen afvallen, maar er is een grote kans dat je de poging na dag 2 al opgeeft aangezien er onvoldoende vooruitgang is. Zorg dus dat je doel haalbaar is en er momenten zijn waarop je kunt bijsturen. Bijvoorbeeld 4 kilo in een maand, met wekelijkse mijlpalen van een kilo.

Maak je valkuilen inzichtelijk, zie je vooraf al beren op de weg, benoem ze dan. Schrijf ze op en bedenk vooraf hoe je hier het beste mee om kunt gaan. De maand december is voor sommige een maand om niet te gaan afvallen. Het zou namelijk zonde zijn om tijdens de kerst op je eten te moeten letten. Er wordt dan vergeten dat het meer dan 3,5 week geen kerst is in deze maand, 3,5 week waar je mooie stappen zou kunnen zetten. Met kerst kun je je dan alsnog helemaal laten gaan 🙂

coronakilo's Verliezen | Op een gezonde manier afvallen | 5 tips |

Hoe verlies ik de coronakilo’s

Tip 2: Maak een plan om gewicht te verliezen

Gaat om het om één kilo, stop met lezen en ga naar de supermarkt. Verwen jezelf met je favoriete guilty pleasure, of dit nu een reep chocolade is of een zak chips.

Zijn er afgelopen maanden al meerdere coronakilo’s je lichaam ingeslopen? Dan is het goed om met een plan te komen. Het maakt niet uit met welke soort beweging je de kilo’s wilt verliezen. Voor de één is dat dagelijks een rondje fietsen, de ander tennist en weer anderen duiken de sportschool in.

Een plan hoeft niet direct een tot in detail uitgewerkt sportschema te zijn. Ga jij drie keer per week tennissen, dan is dat voor jou een prima plan. Je hebt dan geen detail schema nodig hoeveel ballen je op welke manier wilt raken. Duik je de sportschool in, dan kan een trainingsschema je verder helpen. Ga voor een gratis fitnesschema gericht op afvallen of een fitnessschema op maat. Ook voor hardlopers en fietsers zijn er gratis schema’s te vinden.

Haal de kerstboodschappen nog niet in huis

Tip 3: Voeding tegen coronakilo’s

We blijven het herhalen, voeding is 80%. Je kunt heerlijk zijn gaan hardlopen, maar als je jezelf beloont met een zak chips en 3 repen chocolade zullen er geen coronakilo’s verdwijnen. Grote kans dat er op ten duur nog wat extra kilo’s blijven plakken.

Ga daarom naar de winkel op het moment dat je geen trek hebt en koop een aantal gezonde maaltijden. Zorg tevens dat je gezonde snacks in huis hebt zoals gezonde eiwitrepen. Zorg ook dat je niet teveel te snoepen in de kast hebt liggen zodat je niet in de verleiding komt. Niks verleidelijker dan bij trek de kast open te maken en een stukje chocolade te zien liggen, voordat je het weet is de reep op.

Er zijn gelukkig steeds meer gezonde snacks te krijgen in de supermarkt, tegenwoordig heb je snoeptomaatjes in verschillende kleuren en is er gezonde popcorn voorhanden (dus niet die met een berg suiker eroverheen). Ook heeft elke supermarkt tegenwoordig zoete aardappel waar je gezonde frietjes van kunt maken.

Meer tips over voeding zijn te lezen in onze eerdere blogs sport en voeding.

Maken bewegen onderdeel van je dag

Tip 4: Een half uurtje pauze doet wonderen

Deze tip is met name gericht aan de vele thuiswerkers. Thuiswerkers die voorheen nog dagelijks met de fiets naar het werk gingen zitten nu vaak de hele dag thuis. Sommige dragen wel de hele dag een joggingsbroek, maar bewegen er niet in. Verplicht jezelf dan ook om dagelijks een rondje te gaan wandelen of fietsen als pauze van je (werk)dag. Je kunt deze beweging geen sporten noemen, maar het doet werkelijk wonderen. Door je lichaam dagelijks te activeren breng je de vetverbranding op gang. Het is niet alleen goed voor je lichaam, ook je ogen zijn je dankbaar als je af en toe naar iets anders kijkt dan je beeldscherm.

Meer uit je pauze halen

Wil je meer uit je pauze halen, ga dan een rondje hardlopen of een kwartiertje springtouwen. Je zult merken dat het in het begin even wennen is, maar dat je je erna een stuk levendiger voelt.

Probeer Intermittent Fasting

Tip 5: Ga een maandje ”vasten”

Intermittent Fasting is nog steeds een populaire manier om af te vallen. Je past het eetpatroon aan (let op: het is geen dieet). Hierdoor eet je bijvoorbeeld in 8 uur op een dag je voeding en vast je de overige 16 uur. Deze manier van vasten worden onder andere geprezen door Byoncé en Jennifer Lopez. Er zijn tal van verschillende intermittent fasting schema’s, er zit altijd wel een schema tussen waar je mee overweg kunt.