Vegan in #Veganuary

vegan worden, veganistisch

Zoals eerder beschreven, gaan wij diverse diëten (of leefstijlen) toelichten én zelf uitproberen. We geven eerst een stuk theorie op wat het inhoudt en gaan dit vervolgens zelf minimaal 30 dagen uitproberen! Het is dan ook weer tijd voor een nieuwe challenge, namelijk: we’re going vegan!! De vegan community groeit steeds meer en laat ook steeds meer van zich horen. Er zijn vele uiteenlopende redenen waarom mensen besluiten om vegan te gaan leven: tegen dierenleed, voor een beter klimaat, i.v.m. positieve effecten op chronische ziektes, betere sportprestaties, etc. Met name de laatste reden wekte onze interesse.

The Game Changers

Mijn interesse voor vegan is ontstaan bij het kijken van de Netflix documentaire ‘The Game Changers’. De documentaire is geproduceerd door grote namen, zoals Arnold Schwarzenegger en Jackie Chan (allen vegan topsporters!). Vanaf januari ga ik zelf ervaren wat de resultaten zijn van een vegan leefstijl! Op social media is inmiddels een hele hype om vanaf januari 2020 een vegan challenge te doen, namelijk #veganuary en ook wij doen gezellig mee! Onze eigen challenge is te volgen via Instagram.

Wat is vegan?

Vegan houdt in dat je helemaal geen dierlijke producten meer eet noch producten die van een dier afkomstig zijn of getest zijn op dieren. Je eet dus geen vlees maar ook geen eieren, zuivelproducten en/of honing. Je kunt dit zelfs verder doortrekken door ook geen kleding, meubels, etc. van deze producten te gebruiken, maar dat gaat voor mij wat ver (ik zie niet hoe dit effect kan hebben op mijn sportprestaties – wél zijn mijn make up en doucheproducten vegan #yay). Uiteraard is het voor iedereen vrij vanuit welke idealen hij/zij deze leefstijl overweegt en in hoeverre dit wordt doorgetrokken. Vanuit Sportschema is de nieuwsgierigheid met name naar de effecten op de sportprestaties.

Uitdagingen zijn er om aan te pakken 🙂

Vegan leven zal in het begin een grote uitdaging zijn. De hele manier van denken en het bereiden van eten zal moeten veranderen. Toch is het verre van onmogelijk en is het leuk om weer opnieuw creatief te worden met eten. We gaan deze uitdaging dan ook graag aan! Na het kijken van de documentaire The Game Changers zijn we namelijk heel benieuwd naar de lichamelijke effecten van deze manier van leven. Ook is het vegan leven in de laatste jaren een stukje makkelijker geworden. Supermarkten hebben een steeds groter assortiment aan vegan producten.

Vegan in #veganuary

Eiwitrijk #Veganuari

Noodzaak is en blijft dat je naast het sporten voldoende eiwitten binnen krijgt. Heel opvallend is dat bijna altijd de eerste vraag die ik krijg, bij de aankondiging van mijn #veganuary.
Hoe ik aan mijn eiwitten/proteïne ga komen? Als je even googled vind je al snel heel veel eiwitrijke plantaardige producten, sommige met zelfs meer eiwitten dan eieren, zoals: doperwten, kikkererwten en couscous. Dus vooralsnog maak ik mij hier geen zorgen over. Middels mijn food app houd ik bij of ik aan mijn benodigde macro’s kom en pas ik mijn voeding aan daar waar nodig. Daarnaast krijg je bij body en fit ook vegan eiwitshakes dus dat is een goede vervanger van de reguliere eiwitshakes die ik neem.

Supplementen, Vitamine B12

Naast de gebruikelijke supplementen die je ook als vleeseter nodig hebt wordt er sterk aangeraden om vitamine B12 bij te slikken. Dat zal ik dan ook uit voorzorg doen. Deze supplementen krijg je gewoon bij de HEMA.

Lees ook de blog over Intermittent Fasting.