Zoals eerder beschreven, gaan wij diverse diëten (of leefstijlen) toelichten én zelf uitproberen. We geven eerst een stuk theorie op wat het inhoudt en gaan dit vervolgens zelf minimaal 30 dagen uitproberen! Het is dan ook weer tijd voor een nieuwe challenge, namelijk: we’re going vegan!! De vegan community groeit steeds meer en laat ook steeds meer van zich horen. Er zijn vele uiteenlopende redenen waarom mensen besluiten om vegan te gaan leven: tegen dierenleed, voor een beter klimaat, i.v.m. positieve effecten op chronische ziektes, betere sportprestaties, etc. Met name de laatste reden wekte onze interesse.
The Game Changers
Mijn interesse voor vegan is ontstaan bij het kijken van de Netflix documentaire ‘The Game Changers’. De documentaire is geproduceerd door grote namen, zoals Arnold Schwarzenegger en Jackie Chan (allen vegan topsporters!). Gamechangers is een documentaire die zich richt op de gezondheidsvoordelen van plantaardig eten. De documentaire beweert dat een dieet dat rijk is aan plantaardige producten kan helpen om chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker te voorkomen of te verminderen. De documentaire presenteert ook bewijs dat een plantaardig dieet het milieu ten goede komt en dierenwelzijn bevordert. Gamechangers is gemaakt door de oprichter van de plantaardige sportvoedingsmerk PlantFusion, James Wilks.
Op social media is er jaarlijks een hele hype om een vegan challenge te doen, namelijk #veganuary. Veganuary is een campagne waarbij mensen uitdagen om de maand januari veganistisch te eten. Er zijn verschillende redenen waarom mensen deelnemen aan Veganuary. Sommigen doen het om gezonder te eten, sommigen doen het uit milieuoogpunt en anderen willen het dierenleed verminderen. Het doel van de campagne is om mensen te laten ervaren hoe gemakkelijk het is om een veganistische levensstijl aan te nemen en hoe lekker veganistisch eten kan zijn.
Wat is vegan?
Veganisme is een levensstijl waarbij men zich onthoudt van het gebruik van producten die afkomstig zijn van dieren, zoals vlees, zuivel, eieren en honing. Dit geldt zowel in de voeding als in andere aspecten van het leven, zoals kleding en cosmetica. Veganisten doen dit vaak uit ethische overwegingen, zoals het respecteren van dierenrechten, maar ook om milieu- en gezondheidsredenen. Vegan houdt dus in dat je helemaal geen dierlijke producten meer eet noch producten die van een dier afkomstig zijn of getest zijn op dieren. Je eet dus geen vlees maar ook geen eieren, zuivelproducten en/of honing. Je kunt dit zelfs verder doortrekken door ook geen kleding, meubels, etc. van deze producten te gebruiken, maar dat gaat voor mij wat ver (ik zie niet hoe dit effect kan hebben op mijn sportprestaties – wél zijn mijn make up en doucheproducten vegan #yay). Uiteraard is het voor iedereen vrij vanuit welke idealen hij/zij deze leefstijl overweegt en in hoeverre dit wordt doorgetrokken. Vanuit Sportschema is de nieuwsgierigheid met name naar de effecten op de sportprestaties.
Uitdagingen zijn er om aan te pakken 🙂
Vegan leven zal in het begin een grote uitdaging zijn. De hele manier van denken en het bereiden van eten zal moeten veranderen. Toch is het verre van onmogelijk en is het leuk om weer opnieuw creatief te worden met eten. We gaan deze uitdaging dan ook graag aan! Na het kijken van de documentaire The Game Changers zijn we namelijk heel benieuwd naar de lichamelijke effecten van deze manier van leven. Ook is het vegan leven in de laatste jaren een stukje makkelijker geworden. Supermarkten hebben een steeds groter assortiment aan vegan producten.
Eiwitrijk #Veganuari
Noodzaak is en blijft dat je naast het sporten voldoende eiwitten binnen krijgt. Heel opvallend is dat bijna altijd de eerste vraag die ik krijg, bij de aankondiging van mijn #veganuary.
Hoe ik aan mijn eiwitten/proteïne ga komen? Als je even googled vind je al snel heel veel eiwitrijke plantaardige producten, sommige met zelfs meer eiwitten dan eieren, zoals: doperwten, kikkererwten en couscous. Dus vooralsnog maak ik mij hier geen zorgen over. Middels mijn food app houd ik bij of ik aan mijn benodigde macro’s kom en pas ik mijn voeding aan daar waar nodig. Daarnaast krijg je bij body en fit ook vegan eiwitshakes dus dat is een goede vervanger van de reguliere eiwitshakes die ik neem.
Supplementen, Vitamine B12
Naast de gebruikelijke supplementen die je ook als vleeseter nodig hebt wordt er sterk aangeraden om vitamine B12 bij te slikken. Dat zal ik dan ook uit voorzorg doen. Deze supplementen krijg je gewoon bij de HEMA. Vitamine B12 is belangrijk voor de gezondheid van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Het helpt bij de productie van de myeline omhulsel van zenuwcellen, waardoor zenuwimpulsen efficiënter kunnen worden overgedragen. Het helpt ook bij de aanmaak van DNA en de regulatie van de celdeling. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede en nerveuze problemen.
Lees ook de blog over Intermittent Fasting.