intermittent fasting schema

Iedereen kan intermittent fasten (IF)! Periodes waarbij je afwisselt tussen eten en vasten is de laatste maanden enorm populair geworden. Nog geen idee wat IF is, lees dan eerst deze Intermittent Fasting blog waarbij uitgelegd wordt wat intermittent fasten is, welke effecten het beloofd en dat het bij IF gaat om een patroon en geen dieet.

Starten kan op verschillende manieren, er is namelijk voor iedereen wel een intermittent fasting schema. Hierdoor is het makkelijk op te bouwen en voor iedereen uit te voeren. IF is niet meer niet minder dan aangepaste tijden waarin je eet. Het schrijft dus niets voor over wát je eet, maar alleen over wanneer je eet. Het is dus geen dieet. Met gezond boeren verstand is het natuurlijk wel logisch dat dit niet alleen maar ongezond eten zou moeten zijn.Intermittent Fasting varianten?

Er zijn verschillende schema’s, elke IF variant kent andere periodes waarop je vast. Onderstaand zijn de verschillende varianten kort beschreven.

Intermittent Fasting 16/8 schema

Het meest gebruikte schema is 16 uur niet eten (vaak eten van 12.00-20.00). Je kunt dit zelfde window ook doen van 10.00-18.00. Het gaat zich er immers om dat je 16 uren niet eet, het schrijft niet voor welke uren dit zijn. Dat maakt het dus ook heel makkelijk om intermittent fasting aan te passen op jouw levensstijl. Het meest optimale resultaat behaal je indien je in dit schema ook maar 2 grote maaltijden nuttigt.

Intermittent Fasting Schema 16/8
Intermittent Fasting Schema 16/8

Intermittent Fasting 13/11 schema

Dit schema is eenvoudig toe te passen. Indien je niet super vroeg aan het ontbijt zit en niet nog heel laat naar de snackbar gaat, voldoe je al aan dit schema. Vaak wordt dit schema gebruikt om mee te starten. De vasten periode start dan na je avondmaaltijd. Haal de snoepjes en chocolaatjes van tafel en je eerste stap is gezet. Soms hoef je het niet moeilijker te maken dan dat het is, je hoeft er geen boeken over te lezen. Stop met onnodige suikers en je komt al een heel eind. We kennen suikers is vele soort benamingen, namelijk dextrose, glucose-fructosestroop, fructose, fructosestroop, glucosestroop, siroop, melasse, etc. Zorg dat je een goed avondmaal eet zodat je er tot de ochtend erna op kunt teren.

Intermittent Fasting 14/10 schema

Ook dit schema wordt vaak gebruikt als instapmodel. Je stelt je ontbijt een uurtje uit, of zorgt dat avondeten niet te laat op tafel staat. Veel jongeren hanteren dit model al zonder dat ze het zelf door hebben.

Intermittent Fasting 20/4 schema

Dit schema is behoorlijk pittig. Meestal probeer je binnen de 4 uur twee maaltijden te nuttigen. Vaak worden de uren tussen 14:00 uur en 18:00 uur gebruikt of 15:00 uur en 17:00 uur.Dit schema is niet geschikt voor de lange termijn. Vaak wordt dit schema voor enkel dagen per week ingezet.

intermittent fasting schema

OMAD schema

Dit schema heeft iets meer uitleg nodig. OMAD staat voor One Meal A Day (één maaltijd per dag). IF fans noemen het ook wel het 23/1 schema. Je leeft de hele dag op één maaltijd, dus mocht je een snelle eter zijn, noem het dan gerust het IF 23,5/0,5 schema. Dit schema is niet om lang vol te houden, je mist dan al heel snel voedingstoffen. Mocht het afvallen niet lukken, dan zou je kunnen proberen dit schema 1 of 2 dagen per week te volgen.Let dan ook die andere dagen op je eten. Anders is het zonde dat je 1 á 2 zware dagen hebt, om vervolgens de dag erna alle vetjes er weer bij te snoepen.

36 uur vasten IF schema

Na het avondeten eet je de dag erna helemaal niks. De dag daarna eet je pas weer bij het ontbijt. Je hebt dan 36 uur niet gegeten. Voor dit schema heb je doorzettingsvermogen nodig en moet je mentaal sterk zijn. Zeker die dag waarop je niks eet komen er momenten die moet overwinnen van jezelf. Vooral niet toegeven aan de honger, blijf jezelf wijs maken dat honger een emotie is die je kunt uitzetten. Of vergelijk je zelf met die kleine kindjes in Afrika die ook vaak een dag niks te eten hebben. Veel water/thee drinken helpt ook om maar iets in je buik te hebben.

Om de dag schema IF

De uitleg van dit schema is een stuk eenvoudiger dan het volhouden ervan. Je vast namelijk om de dag.

Er zijn naast dit schema ook varianten die nog zwaarder zijn. Deze gaan we niet verder beschrijven, het moet ook een beetje leuk blijven.

Hoe bepaal je welke schema bij je past?

Welke schema je volgt hangt af van je ambitie. Ben je helemaal tevreden en helpt het jou om dat vast te houden met het 14/10 schema. Wil je jezelf mentaal zoveel mogelijk uitdagen, probeerdan om 36 uur te vasten en ga voor het om de dag schema.

Indien je wilt afvallen bereik je het meeste resultaat met een window van 16 uur of meer.

Sommige mensen vinden het moeilijk om in de ochtend niet te eten en starten dus liever al eerder met het ontbijt en hebben er geen moeite mee om na 18.00 niet meer te eten. Anderen sporten in de avond en vinden het juist fijn om nog even na het sporten te kunnen eten. Het grote voordeel is dan ook dan intermittent fasting in iedere levensstijl en per persoon goed aan te passen is.

Intermittent fasting is makkelijk!

Het klinkt op deze manier natuurlijk relatief makkelijk, maar waarom doen we dan niet allemaal intermittent fasting?Ja dat vragen wij ons ook af! Als je het snoep al laat na het avondeten, ben je in principe al bezig met IF. Intermittent fasting is dus heel makkelijk en in te bouwen in ieder leven. Je kunt dan ook opbouwen door te starten met een window van 10-12 uren endit vervolgens naar gelang uit te breiden. De kunst is wel om binnen jouw venster genoeg macro’s binnen te krijgen. Het gevaar is dat je in die periode te weinig voedingstoffen binnenkrijgt doordat mensen voeding gaan overslaan (want het valt buiten het schema), terwijl de bedoeling is dat je dezelfde maaltijden blijft eten alleen in een kortere periode.

Lees in dit blog de ervaringen over Intermittent Fasting 16/8.