Sport en Voeding

Sportvoeding

Onderstaand een korte uiteenzetting ten aanzien van de meest voorkomende producten, om je in ieder geval een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar ”Sport en Voeding”. Voeding is 80% … dat kan niet vaak genoeg benadrukt worden! (Link blog) Bij een gezonde levensstijl of veel sporten hoort dan ook de juiste voeding. Maar als je dan eindelijk begint met het roer om te gooien, wat moet/mag je dan nog eten? Je googled eens goed bedoeld op ‘eiwitreep’ of gaat misschien al naar Body&Fit en dan? Je wordt platgegooid met producten waar je nog nooit van hebt gehoord en hebt géén idee waar je moet beginnen.. daar gaan we je in deze blog mee helpen!

Sport en Voeding

Eiwitshakes

Eiwitshakes zijn poeders, aan te lengen met water/melk die ondersteunen bij het binnen krijgen van voldoende #eiwitten. Ideaal te gebruiken als extra ondersteuning om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Zoals bekend is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen (link blog) en dit is vaak moeilijk om met alleen voeding binnen te krijgen. Een extra #eiwit-boost is dan een perfecte oplossing. Eiwitshakes zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en vaak krijg je bij de bestelling een mooie shake-beker cadeau! Je ziet er dan al heel snel als een echte topsporter uit en de shakes zijn ideaal voor onderweg! Bij Body&fit heb je een ruim assortiment aan smaken om uit te proberen welke jij het lekkerst vindt! Je kunt variëren door dagelijks verschillende eiwitshakes te nuttigen. Let op: als je de shakebeker schudt en dan opent staat er wat druk op de dop en kunnen er soms wat ‘spetters’ ontstaan– shaken is dan ook op eigen risico……:)

Sport en voeding –>Eiwitrepen

Eiwitrepen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, voedingsrepen met extra eiwitten. Samen met de eiwitshakes veruit de meest gebruikte toevoegingen op de reguliere voeding, om zo extra eiwitten binnen te krijgen. Tevens is het géén straf om een eiwitreep te nuttigen. De repen zijn inmiddels verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, met een legio aan smaken. Het is vaak een heerlijke (verantwoorde) traktatie aan jezelf! Afhankelijk van wat je lekker vindt, kun je hieruit een keuze maken. Om een goede keuze te maken kun je de smart bars proberen waarbij je een ‘mix’ box kan kopen. Hier heb je 12 eiwitrepen met diverse smaken > na het proberen van deze doos kun je jouw favoriete smaak/smaken bestellen!

Sport en Voeding –>Pre-workout

Sport en voeding, als je écht alles uit je training wilt halen, kun je vooraf een #pre-workout nemen. Dit zorgt voor een flinke #energie-boost, waardoor je volop kunt trainen! Het is niet per se noodzakelijk om een pre-workout te nemen om een goede training te kunnen doen. Het kan echter een mooie boost geven aan je energielevel, waardoor je altijd het beste uit je training kunt halen. De uitwerking van een pre-workout verschilt per persoon (makkelijk te vergelijken moet hoe iemand op cafeïne reageert: de één kan een kopje koffie vlak voor het slapen gaan drinken, terwijl de ander na de middagpauze geen koffie meer moet nemen voor een goede nachtrust), dus dat zul je zelf moeten ervaren. Diverse pre-workouts zijn online verkrijgbaar. Begin niet direct met een hoge dosis, zodat je eerst kunt onderzoeken hoe je reageert op een pre-workout.

Creatine

Crea-watte? #Creatine! Ook creatine zorgt voor meer kracht bij explosieve krachtinspanningen. Je hebt het in allerlei verschillende vormen; poeders, capsules, shakes – noem maar op. Ook hier geldt dat het niet per se noodzakelijk is om dit te nemen vooraf aan een training. Het kan je echter helpen om nét iets meer uit je training te halen. Het verschil met creatine en pre-workout is dat je creatine dagelijks neemt en pre-workout – raad maar – alleen vooraf aan je ‘workout’. Vaak zit er in een pre-workout (ook) creatine. Creatine heeft met name effect op de toename van kracht en spierweefsel. Een pre-workout zorg naast extra kracht, ook voor energie en focus. Niet iedereen kan pre-workout verdragen, waardoor creatine een goede middenweg kan zijn in sport en voeding.

Snacks

Ja, ook sporters hebben behoefte aan af en toe iets lekkers. Maar ook snacken kan inmiddels op een (relatief) gezonde manier! Zo heb je eiwitpannenkoeken (zelf maken > recept) óf kant en klare pannenkoek-poeders, maar ook eiwitkoekjes of chips. Het assortiment van verantwoorde snacks wordt steeds meer uitgebreid, waardoor ook de sporters (met mate) kunnen snacken en tegelijkertijd kunnen werken aan de eiwitinname. Niet iedere snack is even lekker. Dat is dus echt een kwestie van uitproberen, maar uiteraard wel een leuke zoektocht! Wees wel realistisch, het blijft snacken. Dus houd ook je vetinname in de gaten want deze eiwit-snacks kun je niet onbeperkt eten!

Sport en Vegan-Voeding

Sport en Vegan-Voeding

In #veganuary zijn wij natuurlijk opzoek gegaan naar verantwoorde (#vegan) eiwitondersteuning en deze komen gelukkig steeds meer in de schappen. Desalniettemin is hier de keuze (vooralsnog) ietsje minder, maar zeker niet beperkt! Je hebt inmiddels heerlijke vegan eiwitshakes en eiwitrepen. De snacks laten nog even op zich wachten… (hint)

We hopen je iets meer duidelijkheid te hebben gegeven in de ‘jungle’ van voedingssupplementen.

Sport en voeding, het vervolg..

Het eerste deel van deze blog gaf een spoedcursus over de diverse voedingssupplementen die je als sporter regelmatig voorbij ziet komen. Deze lijst is uiteraard niet uitputtend, en door de vele leuke reacties gaf het genoeg reden om hier een vervolg op te schrijven! Daarom dit tweede deel, hopelijk zijn jullie hierover net zo enthousiast! Waar we de vorige keer diverse soorten voeding hebben toegelicht, zullen we in deze blog meer aandacht schenken aan de voeding ná het trainen (voor de échte sporters onder ons, ook wel beter bekend als ‘post work-out’). Spierherstel is namelijk bijzonder belangrijk om goed te kunnen presteren en jouw doelen te behalen! In een latere blog zullen we daarom ook meer aandacht schenken aan hoe spierherstel te bevorderen.

sport en voeding supplementen

Post work-out Supplementen

Post-workout supplementen moet je direct na (=post) jouw training (=work-out) innemen. Zelfs nog voordat je de douche instapt! De naam spreekt dus voor zich. Vaak bevatten deze supplementen ingrediënten als extra koolhydraten, eiwitten en aminozuren. Na het sporten is het namelijk erg belangrijk dat je goed herstelt (dus geen blessures) en het liefst ook nog daadwerkelijk spieren opbouwt (dan heeft je training ook nog effect gehad..).
Als het even kan, wil je natuurlijk ook nog snel herstellen, zodat je meer dan één keer in de week kunt trainen. Voeding kan hierbij een grote rol spelen! Hieronder benoemen wij een aantal voedingsstoffen die jouw herstel kunnen bevorderen – zodat je weer snel aan de bak kunt! #noexcuses

Voor een compleet assortiment aan post-workouts kun je ook een kijkje nemen op Body&Fit, bij de sportvoeding kun je hier aangeven welke voeding je zoekt (voor, tijdens of na het trainen) en dan tonen zij alle producten die hierbij horen (als een kind in een snoepwinkel #yay). Dus wacht nog even met douche, en zorg dat je voldoende en de juiste post-workout supplementen binnen krijgt.

Post Workout Supplementen
Ps: dit is de gaafste douche ooit gezien!

Eiwitten, eiwitten, eiwitten..

Eiwitten moeten je vrienden zijn.. De totale focus moet zijn om zo veel mogelijk eiwitten binnen te krijgen (hier kun je namelijk – bijna – geen genoeg van krijgen). Eiwitten zorgen namelijk voor jouw spierherstel, zodat al die training ook daadwerkelijk leidt tot een groei in spieren én je doelen worden behaald. In sport en voeding deel 1 worden de diverse eiwitsupplementen al toegelicht. Je hebt hier veel varianten in, zoals eiwitshakes, eiwitrepen en eiwitsnacks (zoals bijvoorbeeld eiwitpannenkoeken, -koekjes of zelfs -chips). Probeer vooral de producten uit en laat ons weten wat jullie wel of niet lekker vonden!

Sport en Voeding –>Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen moeten niet onderschat worden na een work-out. Ze zorgen namelijk ook voor jouw spierherstel, waardoor je weer eerder de getrainde spiergroep kunt trainen. Onder andere Vitamine C, Magnesium en Aminozuren spelen hierbij een grote rol. Mocht je deze stoffen te weinig binnen krijgen, heb je eerder last van spierpijn en/of krampen en tonen jouw spieren na een intense training minder groei. Zodra je een actieve sporter bent raden wij dan ook aan om deze supplementen structureel extra in te nemen.