Hardlopen Tijdens de Corona Quarantaine / Avondklok

Hoe blijf je fit in deze corona crisis?

Fit blijven in de corona periode, het kan een hele uitdaging zijn. De één moet extra diensten werken waardoor je niet meer aan sporten toekomt en de ander mist zijn dagelijks inspanning op de fiets richting kantoor.

We zien dat het aantal bezoekers op sport-schema aanzienlijk stijgt en de verschillende hardloopschema’s in trek zijn. Het 5 km schema voor beginners, het 10 km schema en het hardloopschema op maat voor een schema die rekening houdt die met jou ervaring, doelen en eventuele blessures.
Ook is er steeds meer vraag naar fitnessschema’s voor thuis. Geen ingewikkelde apparaten, maar een multifunctioneel elastiek.

Coronakilo

Er is door COVID-19 al een woordenboek met nieuwe woorden bijgekomen. Coronakilo is daar misschien wel een van de bekendste van. Of het woord coronakilo (of misschien wel coronabuikje) uiteindelijk in de Dikke Van Dale komt is nog niet duidelijk. Hiervoor zal het woord voor langere tijd regelmatig gebruikt moeten worden in kranten, tijdschriften, op tv en internet. Lees onze blog hoe je coronakilo’s kunt verliezen.

Mag ik hardlopen in quarantaine?

Ben je positief getest op Corona en zit je in quarantaine, dan mag je volgens het RIVM niet gaan hardlopen. Uitzondering is wanneer je rondjes gaat lopen in je eigen tuin. Je mag namelijk volgens de leefregels tijdens de isolatieperiode voor COVID-19 niet naar buiten. Je mag wel in je eigen tuin zijn of op balkon zitten. Dus ook wanneer je weinig last hebt van de Coronasymptomen is het niet toegestaan een rondje te gaan hardlopen of om te gaan fietsen. Ook boodschappen doen of je eigen hond uitlaten is niet toegestaan.

Heb je de mogelijkheid om te sporten in je eigen tuin, dan geeft het RIVM aan dat je goed moet zorgen voor goede hygiëne van je vuile was. Voorkom dat andere jou zweetshirt in de handen krijgen door bijvoorbeeld een eigen wasmand te gebruiken. Was op minimaal 40 graden met een volledig wasprogramma en normaal wasmiddel.

Mag Hardlopen tijdens de avondklok? (update)

Nee, helaas niet. Alleen in je eigen tuin. Bij een avond klok (tussen tussen 21:00uur en 4:30uur) is hardlopen niet toegestaan.

Hardlopen bij avondklok uitzonderingen:

  • Zorg dat je een aangelijnde hond bij je hebt.
  • Ren naar je werk, heb je de juiste werkgeversverklaring. Dan mag je rennend naar je werk (en ook weer naar huis)
  • Gasten van live avondprogramma’s mogen ook op straat zijn tijdens de avondklok, ook voor hen geldt dat ze als de afstand/conditie het toelaat, ze hier naar toe kunnen hardlopen.

Hardlopen en Corona

Aangezien de sportschool (als deze al open is) vaak wordt vermeden, is hardlopen nog populairder geworden dan het al was. Het is een laagdrempelige manier om fit te blijven. Veel mensen hebben nu ook meer tijd, of willen graag de kinderen even ontlopen bij het ”thuiswerken”.

Houd afstand tijdens het hardlopen. Vanuit het RIVM wordt gesproken over 1,5 meter. Echter geldt dit niet voor hardlopen, ren je 1,5 meter achter iemand, dan adem je nog net niet dezelfde lucht in. Je rent dan door de druppeltjes van de geen voor je. Wil je een veilige afstand houden, dan moet je volgens een Belgische onderzoek minimaal 10 meter afstand houden van elkaar bij het lopen in gelijke looprichting.

Ga alleen Hardlopen!

Ga dus niet samen of in groepjes hardlopen, hierdoor voorkom je dat je elkaar besmet. En als je het echt niet kunt laten, zorg dan dat je voldoende afstand houd, waardoor het uiteindelijk ook lijkt alsof je alleen aan het lopen bent.

Hardlopen corona virus

Fit blijven als hulpmiddel voor je weerstand

Een goede weerstand helpt je bij een ziekte. Hoe fitter je bent des te groter de kans dat de gevolgen van het Corona virus voor jou als persoon te overzien zijn. Sporten zoals hardlopen verlaagt tijdelijk je weerstand, helemaal als je tot het gaatje bent gegaan. Probeer dan ook je trainingen te verdelen. Je kunt beter een keer extra gaan in de week, zolang je het rustig aan doet. Zorg dat je tussendoor goed hersteld. Voorkom dat je na een zware training direct in de rij gaat staan bij de bouwmarkt of nog even langs de supermarkt gaat. Ook al hou je zelf netjes afstand, dit betekend nog niet dat andere dit ook doen. Blijf na een training thuis, was je handen nog een keertje extra en voorkom contact.

Wanneer blijf je thuis?

Heb je last van:

  • verkoudheidsklachten zoals een neusverkoudheid, loopneus, en/of niezen
  • Benauwdheid
  • Keelpijn,
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Blijf dan lekker thuis, laat je testen en neem geen enkel risico waarbij je andere kunt besmetten.

Tot Slot

Voor iedereen die (verantwoord) gaat hardlopen, fietsen of welke sport dan ook. Heel veel succes en stay safe!!

Lees ook de blog over Thuis Sporten.

TIP: Zorg dat je voorzien bent van goeie hardloopschoenen als je pas begint. Hiermee voorkom je onnodige blessures.