Thuis sporten

Update: door de coronacrisis is deze blog ‘Thuis Sporten’ ineens zeer relevant..

Baas in je eigen Gym

Je hebt nét niet genoeg tijd om naar de sportschool te gaan (omkleden – je moet toch een beetje toonbaar zijn, auto pakken, er naartoe rijden, parkeren, sporten en weer terug), maar je wilt toch graag even sporten. Of je hebt gewoonweg geen zin in andere mensen (ochtendhumeur of een lange dag gehad..) of nét de kleine in bed.. Een goede oplossing zou dan kunnen zijn om thuis te sporten. Zo heb je nooit meer een excuus om niet te sporten!

Dikke tip: zorg voor 1 of 2 goede fitness-apparaten thuis. Het is een kleine investering, waar je later veel profijt van zult hebben. Zo hoef je niet per se een fitness abonnement af te sluiten en kun je in de wintermaanden tóch sporten (in de zomermaanden sport je uiteraard buiten, mits het niet regent!).

Oefeningen voor thuis

Voordelen om thuis te sporten:

 1. Je hebt geen reistijd en kunt het makkelijker in je dagplanning opnemen. Voor ouders is het makkelijker te combineren indien de kleine een middagdutje doet, zonder dat er moeilijke constructies voor een oppas bedacht hoeven te worden.
 2. Of het nu 40 graden is of al de hele dag regent, je hoeft de deur niet uit.
 3. Je hoeft niemand onder ogen te komen…. (!!)
 4. Een fitnessabonnement kost al snel €400,- (vaak nog veel meer) per jaar, waar je vervolgens nooit meer iets van ziet. Je kunt echter ook een kleine investering doen in enkele fitness attributen thuis, die je later eventueel weer doorverkoopt (dit is uiteraard geen escape om niet te hoeven sporten). Zo heb je al binnen een jaar het fitness abonnement terugverdiend (zeker als je ook een partner hebt die hier gebruikt van maakt).
 5. Met enkele kleine attributen en één degelijk fitness apparaat heb je al voldoende ‘gear’ om die winterkilootjes in bedwang te houden, zodat we in de lente niet zo hard hoeven te trainen om de opgelopen (winter-)schade te beperken. Een springtouw, een setje elastieken, wat dumbbells en bijvoorbeeld een roeiapparaat zijn perfect om veelzijdige full-body trainingen te doen, waar je je spieropbouw en conditie voldoende mee kunt onderhouden tijdens de wintermaanden (en voor de moeders onder ons: voor de momentjes dat de kleine slaapt).
 6. Met een roeitrainer (of een ander cardio-apparaat naar keuze) kun je er zelfs voor kiezen om iedere ochtend na je eerste kopje koffie, maar nog voor je werk een half uur cardio te doen. Heerlijk om wakker te worden, de dag alvast door je hoofd door te lopen of slechts je gedachten te laten passeren. Doordat je nog geen ontbijt achter de kiezen hebt, op wat cafeïne na, ga je direct in je vetverbranding zitten. Ideaal!
Roeitrainer, Roeimachine

Er zijn uiteraard ook nadelen!

 1. Huisdieren of kinderen die graag met je mee ‘spelen’, terwijl jij juist hard aan het sporten bent. Leuk voor grappige filmpjes voor Dumpert, maar niet zo effectief voor jouw resultaten;
 2. Vreemde ogen dwingen.. je doet vaak nou eenmaal nét wat extra kilo’s om te squaten als andere sporters in je buurt zijn – thuis is er echter niemand die het ook maar een biet interesseert hoe zwaar jij traint;
 3. Je bent sneller afgeleid door allerlei klusjes die je nog moet doen en het kost slechts 1 seconde om te stoppen met je thuis-workout en te starten met het vouwen van de was.. ;
 4. Niet altijd genoeg ruimte, waardoor je wellicht niet altijd de oefeningen kunt uitvoeren zoals je zou willen;
 5. Vaak geen spiegel, waardoor je jezelf niet kunt corrigeren op je houding en al snel het gevoel hebt ‘dat je maar wat doet’.

Al met al wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Nu je de nadelen weet kun je ook maatregelen nemen (huisdieren en kinderen uit de ruimte houden waar je sport, voor een raam je oefeningen doen en je oefeningen en apparaten aanpassen aan de ruimte die je hebt).

Start thuis sporten met een kleine investering.

Het advies is dan ook om met een kleine investering te starten, zodat je altijd een workout kunt doen! (al is het alleen om iedere ochtend een half uur touwtje te springen na je eerste kopje koffie). Bouw niet gelijk je eigen personal gym.
Volg ons voor tips op Instagram.