Slowjuicer

Wat is een slowjuicer?

Een slowjuicer kneust langzaam hetgeen wat je er in doet, zodat het sap gescheiden wordt van de rest (dit geeft pulp). Een slowjuicer is een soort juicer die gebruik maakt van een trage schroef of een trage persmethode om sap uit fruit en groenten te persen. Deze methoden zorgen ervoor dat de juicer minder warmte produceert en de groente en fruit beter behoudt van hun vitaminen, mineralen, enzymen en antioxidanten. Daardoor wordt er meer sap geperst en bevat het sap minder pulp. Je lichaam kan zo de vitamines en mineralen beter opnemen. Nog geen slowjuicer in huis, je krijgt ze tegenwoordig overal, bijvoorbeeld bij de Blokker.

Verschuiving van smoothies naar sapjes

Of je nu gaat hardlopen, fietsen, fitnessen of gewoon voor de lekker. Waar eerst de smoothies een echte hit waren, worden tegenwoordig de sapjes uit een slowjuicer steeds populairder. Maar waarom zijn deze sapjes zo populair? En wat is nou eigenlijk het verschil met een smoothie en een vers geperst sapje uit de slowjuicer? Dat hebben wij voor je uitgezocht!

Verschil Juicer en blender

Een blender hakt hetgeen wat je er in doet tot een dik papje (en hier is een bepaalde snelheid voor nodig). Het grote verschil tussen een slowjuicer en een blender is dan ook het eindproduct. Respectievelijk een sapje (met als restafval een pulpje) of een smoothie waar het pulp als het ware onderdeel is van het eindproduct. Hierdoor is het smoothie dikker dan een sapje. Maar wat zijn dan eigenlijk de voordelen van een sapje uit de slowjuicer?  

Voordelen slowjuicer

– Doordat je veelal rauwe groenten en fruit in de slowjuicer doet, bevatten deze ingrediënten veel meer vitamines en mineralen dan verhitte groenten en fruit (gebakken of gekookt);

– Middels een vers geperst sapje krijg je op een makkelijke manier veel vitamines en mineralen binnen. Je haalt hierdoor je dagelijks aanbevolen hoeveelheid gemakkelijk (!);

– Daarnaast zijn deze voor het lichaam makkelijker op te nemen middels een vers geperst sapje uit de slowjuicer dan direct uit groenten of fruit. De vitaminen en mineralen zijn namelijk opgeslagen met een sterke celwand er omheen, die het lichaam niet altijd weet te doorbreken. Een slowjuicer doet dit voorwerk alvast;

– Middels een slowjuicer houd je veel meer sap over dan uit bijvoorbeeld een blender, dit zorgt er voor dat je minder groenten nodig hebt om een sapje te maken (wel zo handig met de huidige prijzen);

– Met de pulp die een slowjuicer genereert kun je leuke recepten maken, zoals een groente omelet;

– In een slowjuicer kun je alles persen, wat leidt tot puur sap (dus ook spinazie!). In een blender dien je altijd vocht toe te voegen, zoals water, melk of groente/fruit met veel vocht.

Tips gebruik slowjuicer

  • Voeg groenten en fruit toe in kleine hoeveelheden om te voorkomen dat de juicer verstopt raakt.
  • Begin met het juicen van hardere ingrediënten zoals wortels en appels, gevolgd door zachtere ingrediënten zoals spinazie en bessen.
  • Meng verschillende groenten en fruit voor een verfrissende smaak en een breed scala aan voedingsstoffen.
  • Reinig de juicer grondig na gebruik om te voorkomen dat restjes achterblijven en de juicer gaat stinken.
  • Ook kan u altijd op internet zoeken voor slowjuice recepten die specifiek zijn voor Nederlandse keuken.
Slowjuicer Voordelen

Recepten Slowjuicer

De slowjuicer biedt veel voordelen, dus: wij zijn overtuigd! Zeker in de tijd van pandemieën is het van belang om genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen. Liefst op een zo natuurlijk mogelijke manier (dus middels verse, rauwe, groenten en fruit). De sapjes kun je het beste op een nuchtere maag drinken en dan minimaal 20 minuten wachten met je volgende maaltijd. Zo worden de vitaminen en mineralen direct opgenomen in je bloed.

Om je op gang te helpen hieronder een aantal sapjes mét de gezondheidsvoordelen erbij. Lekker (en) handig! Zie onderaan ook een aantal leuke receptjes om met de pulp te maken (zo beperk je de waste, dus doe je ook nog iets goeds voor het milieu).

Rode bieten-, Selderij-, Wortel- en Appelsap

1) Rode bietensap – snijd de rode bieten in parten en vermaal deze in de slowjuicer. Perfect als natuurlijk sportdrankje, je bloed neemt door dit sapje namelijk beter zuurstof op waardoor je tijdens duursport beter kunt presteren.

2) Selderijsap – was de selderij, snijd de stengels van de kluit en vermaal de stengels in de slowjuicer. Dit is een goede boost voor het immuunsysteem en bevat veel vitamine K. Mocht je het écht niet te drinken vinden kun je hier nog een appel doorheen doen (persoonlijk vind ik dat het sapje wel went – even doorbikkelen dus).

3) Wortelsap –  was de wortels en vermaal de wortels in de slowjuicer. Dit sapje is goed voor ogen, huid en bevat veel vitamine A, B, C en K.

4) Pure appelsap – Snijd de appel in stukken en vermaal deze in de slowjuicer (met of zonder schil – in ieder geval zonder klokkenhuis). Appels zitten boordevol vitamine C, A en flavonoïden en kleine hoeveelheden fosfor, ijzer en calcium.

5) Appel-wortel-ginger sap – Schil en snijd 3 appels en 2 wortels in stukjes. Voeg 1 cm gesneden gember toe. Juicen tot een glad sap.

6) Bieten-appel-citroen sap – Snijd 1 grote rode biet in stukjes. Schil en snijd 2 appels in stukjes. Pers de sap van een halve citroen uit. Juicen tot een glad sap.

7) Spinazie-appel-kers sap – Was 1 kop spinazie en snijd in stukjes. Schil en snijd 2 appels in stukjes. Voeg een handvol rode kersen toe. Juicen tot een glad sap.

8) Wortel-peterselie-citroen sap – Snijd 4 wortels in stukjes. Voeg een bosje peterselie toe. Pers de sap van een halve citroen uit. Juicen tot een glad sap.

Appels zijn een bron van kali, dat de gezondheid van het hart kan bevorderen én goed voor je brein!

Ideeën voor de pulp:

1) Selderijpulp: meng deze met een omelet, voor een heuse groentenomelet;

2) Appelpulp: meng deze met een pannekoeken beslag voor heerlijke appelpannekoken.