Sporten na Keizersnede

Sporten na Keizersnede

Deze blog is voor alle mama’s die een kindje hebben gekregen middels een keizersnede. Dit kan ofwel een geplande keizersnede of een spoedkeizersnede zijn. Daarom geen betere titel dan; Sporten na Keizersnede. De begeleiding na een keizersnede is niet top (zacht uitgedrukt). Als je geluk hebt wordt er eens naar het litteken gekeken, maar eigenlijk komt dit alweer weinig voor.. Als je vragen hebt over je herstel, je litteken of je lichaam na een keizersnede is dit al helemaal not done.. dat wordt als compleet overbodig ervaren.

Soms vraag ik mij af of dit mensen zijn die ooit zelf een keizersnede hebben mogen ervaren (zouden ze er in die gevallen ook zo makkelijk overheen stappen?). Je hebt immers een kindje en dat is toch het allerbelangrijkste… Natuurlijk klopt dat laatste als een bus, neemt niet weg dat je ook gewoon nog steeds gesteld bent op je lichaam en je de ‘schade’ niet maar gewoon voor lief hoeft te nemen.

Sporten na keizersnede

Mama pouch

Daar zit je dan, met hopelijk een prachtig kindje, een nóg mooiere voedingsbh (<–echte aanrader) én een heuse mama pouch.. maar dat heeft nooit iemand tegen je gezegd?! Bij een keizersnede denken de meesten al gauw aan een litteken (dat met de jaren steeds meer vervaagd – gebruik hiervoor een goede littekencreme, één van de beste is die van Dermatix), maar weinig mensen vertellen je iets over de mama pouch (a.k.a. muffin top). Het is natuurlijk ook niet heel populair om te bespreken en iets waar velen zich al snel voor schamen. Wat ga je dan doen? GOOGELEN! Zo kun je lekker veilig zelf op zoek hoe je hier vanaf komt. Dan hoeft verder niemand dit te weten.

Op het internet is er ook bar weinig over te vinden, zeker wat betreft de Nederlandse sites sta je er al snel alleen voor.. Veel tijd heb je in je rol als kersverse moeder natuurlijk niet om úren te researchen, moeilijke Amerikaanse sites te vertalen, of iedere keer opnieuw een poging te doen bij de arts om te vragen hoe je van deze mama pouch af komt (de arts vindt dit immers niet zo belangrijk, als jij en je kindje maar gezond zijn).

Diastase recti

Bij een zwangerschap kán het zijn dat er diastase recti optreedt. Je buikspieren gaan verder uit elkaar staan om simpelweg ruimte te maken voor de prachtige zwangerschapsbuik waarin jouw baby mag groeien. De bedoeling is dat na de zwangerschap de buikspieren weer terug bij elkaar komen. Dit gebeurt niet altijd en kan tot vervelende klachten leiden. Zeker als je na een zwangerschap weer begint met sporten is ons advies om eerst bij een gespecialiseerde fysiotherapeut te laten controleren of de diastase recti nog steeds aanwezig is en eventuele oefeningen om dit te stimuleren. Ga niet zo maar (zwaar) trainen zonder dat je dit hebt uitgesloten. Je kunt namelijk klachten verergeren. Nadat je dit gedaan hebt kun je jouw trainingen langzaam opbouwen, om op deze manier de mama pouch te elimineren (want ja dat kan! Laat je nooit wat anders wijs maken!).

Buikspieren doorgesneden

Een grote fabel is dat buikspieren worden doorgesneden bij een keizersnede. Je zou immers niet rechtop kunnen staan zonder buikspieren 😊 Wél worden de buikspieren aan de kant getrokken om bij jouw kindje te komen. Kleine buikspiertjes worden wel doorgesneden, maar kunnen mettertijd ook weer aan elkaar groeien.  De grotere buikspieren worden dus als het ware uitgerekt en het heeft tijd nodig om deze weer te verkorten. Dit veroorzaakt de mama pouch.. Normaal houden je buikspieren namelijk al jouw organen en weefsel op de plek en doordat deze zijn uitgerekt kunnen ze dit minder goed. Als je vervolgens staat / zit helpt de zwaartekracht dat het allemaal een beetje uitzakt. Top….

Lichaam na bevalling

Je krijgt nooit meer het lichaam van vóór de bevalling

Dat is een uitspraak die ‘men’ op een of andere manier graag doet nadat een vrouw is bevallen. Soms denk ik dat vrouwen dit onderling als excuus hebben afgesproken, zodat we ook niet meer ‘hoeven’. Dat is natuurlijk onzin, alles is mogelijk met de juiste oefeningen, voeding en eventueel begeleiding. Laat je dan ook niet weerhouden. Kom je van ver na een keizersnede? Ja natuurlijk! Het is een lange weg die toewijding vraagt, maar alles om die mama pouch achter je te laten!

Sporten na een keizersnede?

Nadat je groen licht van de gynaecoloog en de bekkenbodemfysiotherapeut (diastase recti) om te sporten na de keizersnede kun je dit weer langzaam opbouwen. In het begin zul je veel oefeningen in je hoofd willen doen, maar ben je lichamelijk gewoonweg niet in staat om de oefeningen uit te voeren. Dat is even wennen, maar hier zul je even doorheen moeten. Begin met hele laagdrempelige oefeningen waarbij je je buikspieren ook moet gebruiken (je kunt geen dumbbell tillen, terwijl je je buikspieren niet aanspant). Als je merkt dat je sterker wordt kun je de oefeningen langzaam meer opvoeren en meer directe oefeningen voor je buikspieren doen.

De laatste uitdaging zijn met name je onderste buikspieren. Deze hebben de grootste schade na de keizersnede en zijn het moeilijkste te trainen. Probeer iedere dag, met slechts eigen lichaamsgewicht deze buikspieren te trainen. Langzaam zul je vooruitgang zien en uiteindelijk word jij weer de godin die je was voor de bevalling!  

Zwemmen na je bevalling

Tip: zwemmen is dé ultieme ondersteuning om jouw buikspieren aan te sterken na een keizersnede. Met baantjes zwemmen, met een slag naar keuze, train je bijzonder goed jouw buikspieren (de grote en kleine spieren). Zonder dat je een blessure kunt oplopen. Het is wel weer even wennen om je met je ‘nieuwe lichaam’ in een badpak te hijsen..

Je bepaalt je eigen tempo!

Wees verder niet te streng voor je zelf. Een keizersnede is uiteindelijk een fixe buikoperatie wat tijd nodig heeft om te herstellen. De meeste schade is inwendig en zul je niet zien, waardoor je al snel veel te veel vraagt van je eigen. Tevens moet je niet onderschatten dat een spoedkeizersnede vaak een langzamer herstel heeft dan een geplande keizersnede. Daarnaast zijn externe factoren van invloed op je herstel. Denk aan hoe jouw kindje het doet, of je voldoende nachtrust hebt, etc.. Neem je tijd en heb schijt aan eenieder die iets van jouw herstel moet vinden. Jij bepaalt!

Wil je hulp t.a.v. het terug in shape komen na een keizersnede. Vraag dan een sport-schema op maat bij ons aan voor bijvoorbeeld hardlopen of fitness en zet bij opmerkingen dat je een keizersnede achter de rug hebt!