Eiwitten en proteïne

Verschil tussen eiwitten en proteïne

Er is geen verschil, om het leesbaar te houden hebben we het dan ook zoveel mogelijk over eiwitten.

Eiwitten en Spieren

Eiwitten zijn essentieel voor het opbouwen van spieren. Ze zorgen namelijk voor het spierherstel na een goede workout. De scheurtjes in de spier die tijdens een zware training maakt worden als het ware opgevuld door deze eiwitten.

Waar zitten eiwitten in (of proteïne)

Je moet ongeveer 2 gram maal je lichaamsgewicht aan eiwitten per dag binnenkrijgen. Dat is nog niet zo makkelijk als dat het lijkt, zelfs niet met Pasen. Daarom is het handig om te weten welke producten er veel van deze voedingsstoffen bevatten. Het dieet van een sporter moet volledig gebaseerd zijn op het binnenkrijgen van eiwitten en dus zo veel mogelijk bestaan uit ‘high protein’ producten. Producten die hierbij kunnen helpen:

Eiwitrijke Voeding

 • Kip;
 • Eieren (bij voorkeur slechts het eiwit, of als je een omelet maakt 3 eieren, waarvan slecht 1 ei inclusief eigeel);
 • Eiwitshakes;
 • Eiwitrepen;
 • Skyr, high proteïne yoghurt;
 • Huttekase.
 • Eiwit Pannenkoek
Eiwitrijke voeding, Shake met Eiwitten

Misschien overbodig, maar producten waar weinig eiwitten in zitten zijn:

 • Paprikachips;
 • Kinderbueno’s;
 • Autodrop;
 • Fuet worst.

Er zijn tegenwoordig voldoende producten die extra veel eiwitten bevatten (zowel te verkrijgen in de supermarkt als online). Daardoor is het relatief makkelijk om je voedingspatroon om te dopen naar een eiwitrijk dieet. Een mooie bijkomstigheid is dat ze zorgen dat je snel een voldaan gevoel hebt en je dus al snel het gevoel hebt dat je ‘vol’ zit (let op: je maag geeft ongeveer 20 minuten later het seintje door dat je genoeg hebt gegeten – daarom is traag eten, of in etappes, ook goed om je niet te snel te overeten).

Je kunt gerechten maken met veel eiwitten, maar dit vergt natuurlijk ook wat voorbereiding. Pinterest en instagram zijn hier een hele leuke inspiratiebron voor. Hier heb je natuurlijk niet altijd zin en tijd voor, daarom zijn er ook genoeg kant en klaar mogelijkheden. Voor de snelle hap heb je online heel veel verschillende producten die kant-en-klaar te bestellen zijn en een hoge dosis eiwitten bevatten zoals smartbars (eiwitrepen met bijvoorbeeld karamel of crispy chocolade). Tevens zijn ze vaak ook erg lekker, waardoor het ook als vervanging van de eventuele chocolade behoefte kan dienen. (Let wel op dat een eiwitreep geen snoep is)

Tot slot, een App

Je hebt ook hele handige apps waarin je makkelijk jouw voeding kunt bijhouden, inclusief de instelling hoeveel eiwitten je op een dag wilt binnenkrijgen. De app ‘Food’ is hier zo’n voorbeeld van. Hier zie je gedurende de dag of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Lees ook het blog over gezonde poke bowl.