Rucking

Rucking, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Wat is Rucking?

Simpel gezegd is rucking wandelen met verzwaarde ‘rucksack’. Rucksack is het Duitse woord voor rugzak (of backpack). Om met rucking te starten heb je geen speciale rugzak nodig. Je kunt eenvoudig beginnen door aan een huis-, tuin- en keukenrugzak een extra kilo toe te voegen door een simpele baksteen of een fles water. Zolang je onderweg de fles water niet opdrinkt doe je aan rucking. Wil je nog meer gewicht toevoegen, dan doe je er verstandig aan om een betere rugzak aan te schaffen.

Rucking heeft militaire roots, het is de basis van de Special Forces-training. Groene baretten zijn alom bekend in het dragen van zware backpacks en wandelen hiermee door steden, bergen, oerwouden en woestijnen.

Rucking

Rucking en Cardio

Als je tijdens een wandeling drie keer zoveel calorieën wilt verbranden, ruck dan! Je hart gaat sneller kloppen door het extra gewicht, om zo zuurstofrijk bloed door je lichaam te krijgen. Hierdoor neemt de bloedsomloop toe. en lukt het jouw lichaam de gevraagde (extra) inspanning te leveren. Ideaal wanneer je niet van hardlopen houdt of wanneer je gaat wandelen en net een ”stapje” meer wilt zetten. Je verbrandt trouwens net iets minder dan bij het hardlopen, maar véél meer dan tijdens het wandelen.

Rucking is simpel

Het enige wat je hoeft te doen is tijdens een wandeling een rugzak te dragen met extra gewicht. Voordat je het door hebt doe je aan fitness en train je spieren waarvan je achteraf tijdens de spierpijn er pas achter komt dat je ze had. Begin met één enkele kilo en stop met het toevoegen van gewicht als je écht niet meer vooruit komt. Maak je wel eens een wandeling in de bergen met een rugzak vol broodjes, een ehbo-kit en twee flessen water, dan doe je eigenlijk al aan rucking. Klein verschil is dat je onderweg steeds lichter wordt doordat je de broodjes eet en het water opdrinkt. Bij rucking is het verlichten van gewicht in principe niet de bedoeling, in ieder geval niet wanneer je trek hebt in een broodje – wordt de rugzak te zwaar, dan kun je het gewicht uiteraard bijstellen.

Wandelen met gewicht is schaalbaar

Het gewicht in je rugzak zorgt voor extra weerstand aan je rug, schouders, bilspieren en benen. Hierdoor bouw je spieren op bij iedere stap. De schaalbaarheid kan op verschillende vlakken:

  1. Meer gewicht toevoegen
  2. De afstand van de wandeling vergroten
  3. Sneller wandelen
  4. Meer heuvels en trappen op de route nemen

Meer weten over schaalbaarheid? Lees dan de blog over afvallen en wandelen.

Verbeter je houding

Heb je zittend werk en kijk je vooral naar je beeldscherm, of moet je je als fysiotherapeut in onmogelijke bochten wringen om de patiënt te helpen? Grote kans dat je houding niet meer optimaal is en je ruggenwervels krom staan. Wanneer je gewicht in je rugzak stopt, zorgt dat gewicht om je schouders naar achteren te trekken en je zwaartepunt over de heupen te brengen. Je lichaam wordt als het ware opnieuw uitgelijnd. Een goede houding is het fundament voor optimaal bewegen en verminderd blessures!

Voordelen Rucking

Nog even de voordelen op een rij:

  • Je doet aan cardio- en krachttraining tegelijk
  • Beginnen met rucking is eenvoudig
  • Je verbrandt 3x zoveel calorieën dan met wandelen
  • Rucking verbetert je houding
  • Schaalbaarheid van rucking kan simpel
  • Geen hoge aanschafkosten

Combineren vegan kan prima samen, lees de blog Vegan Sporten.