Mindful Run

Hardlopen en mindfulness, een combinatie die al lange tijd bestaat en steeds populairder wordt. Steeds vaker worden er complete workshops Mindful Run aangeboden. Je krijgt dan geleerd om écht even af te schakelen. Veel hardlopers zien een run al als afschakeling, alleen wordt dan vergeten dat ze minimaal elke kilometer op hun sporthorloge kijken. Ze checken de actuele snelheid en/of zijn druk om de juiste muziek te zoeken. Dan hebben we het nog niet over de sporters die tijdens een run de hartslag, calorieën en hoogtemeters in de gaten houden. Laat je sporthorloge bij een mindful run dus thuis, die zorgt vooral voor afleiding.

Wat is een mindful run?

Bij een mindful run ga je helemaal op in het NU. Je gaat namelijk op zoek naar geestelijke verbondenheid met de bewegingen die je maakt. Voordat de mindful run start, begin je met een cooling down. Even tot rust komen van de dagelijkste hectiek en afstand nemen van de dagelijkse stresshouding waarmee je normaliter de dag door komt. Een mindful run is niet alleen voor mensen met een burn-out of iemand die vanuit de mindfulness meer aan beweging wilt doen. Er zijn steeds meer topsporters waarvan een mindful run onderdeel is van de wekelijkse training. Je geest is vaak een geduchte tegenstander, door middel van minful runs train je je geest.

Hoe start je een mindful run?

Zoals eerder aangegeven start je met een cooling down. Focus je bij de cooling down op je ademhaling door goed diep te ademen. Gebruik hierbij je middenrif. Je wilt je ademhaling vertragen, dit proces kan zeker in het begin even duren. Raak je afgeleid, probeer je focus dan terug te krijgen op de ademhaling. Zeker als je dit de eerste keren doet ligt de afleiding op de loer. Soms merk je na twee keer ademen dat je druk in je hoofd bent over een veter die los zit, of er komt net een fietser langs. Pak voor dit terugschakelen dan ook de tijd, hoe vaker je dit doet des te beter het gaat. Je zal merken dat je lichaam rustiger wordt, deze ontspanning kan soms aanvoelen als een tinteling.

mindful hardlopen

Hardlopen in het NU

Ben je helemaal in het NU, trek je hardloopschoenen (als je dit nog niet gedaan had) aan en begin dan rustig met hardlopen. Laat je niet afleiden door sporthorlogers of een telefoon. Je focus ligt nog steeds op je ademhaling. Adem je te langzaam, dan kan het tempo omhoog. Adem je te snel, vertraag je run dan. Probeer los te laten hoe snel je gaat, zeker als er andere hardlopers in je omgeving zijn kan dit een hele uitdaging zijn. Merk je dat je een mooie ademhaling hebt en kom in je een mooi ritme terecht? Dan gaan we verder met het visuele aspect.

Je kunt moeilijk met je ogen dicht lopen, we raden je ook zeker niet aan om het te proberen. Probeer bij een mindful run je te richten op je omgeving om je zo ontspannen mogelijk te voelen. De route is niet belangrijk, al ren je kilometers rechtdoor (vergeet niet dat je meestal ook nog terug moet). Je kunt hier vooraf rekening mee houden bij het kiezen van het vertrekpunt. Een bekende omgeving geeft minder prikkels, dus ook minder afleiding dan een run in een vreemde stad.

Lees ook: Endorfine en sporten