Endorfine en sporten

Endorfine en sport een combinatie die krachtig met elkaar verweven is.

Wat is Endorfine?

Even tekst en uitleg voordat we verder gaan. Endorfine, ook wel bekend als het gelukshormoon is een neurotransmitter. Een boodschapper die prikkels geeft van de ene naar de andere zenuwcel. Het onderdrukt pijn en helpt bij het gevoel van geluk. Nog meer uitleg –>Wikipedia

Endorfine Sporten

Endorfine en sport   

Als je gaat sporten, onder andere hardlopen, fietsen en fitness, maak je endorfine aan. Niet al naar 1 minuut, maar als je even (intensief) bezig bent merk je het vaak vanzelf. De lichte pijnprikkels die je de eerste minuten nog in je benen voelde, verdwijnen dan. Dat is het teken dat de ”natuurlijke pijnstiller” gaat werken. Hoe meer je sport, des te langer het kan duren voordat endorfine wordt aangemaakt. Het kan dus een voordeel zijn als je maar eens in de 3 maanden gaat hardlopen.

Voeding

Niet alleen door sport, maar ook door voeding wordt endorfine aangemaakt. Bijvoorbeeld door ”voeding” zoals fastfood en chocolade (klik hier voor een Chocolade Protein Bar). Niet voor niets dat mensen verslaafd kunnen raken aan chocolade! Vetten en suikers geven je namelijk ook een endorfine boost. Het is natuurlijk gezonder om endorfine aan te maken door te gaan sporten, dan door kilo’s fastfood of chocolade te eten. Ben je net een flink rondje gaan hardlopen, dan is het wel extra leuk om je zelf te belonen met een stukje chocolade. Je voelt je op die manier extra gelukkig.

Tussen de lakens

Ja ja, seks zorgt voor een flinke dosis gelukshormonen. Tijdens een orgasme wordt er een flinke dosis gelukshormoon aangemaakt. Maar ook hier geldt helaas, dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde gevoel te evenaren óf de ‘’wachttijd’’ steeds langer maken. (Maar dit is niet voor iedereen mogelijk – of juist wel). Ander leuk voorbeeld is als je verliefd bent. Bij prille verliefdheid gieren de gelukshormonen door je lichaam. Je leeft op een roze wolk, bent de hele dag goed gemutst. en voordat je het weet ben je onbedoeld een liedje aan het fluiten van Marco Borsato (slecht voorbeeld nu).

Endorfine en sport

Terug naar Endorfine en sporten

Sport helpt je dus niet alleen om fitter te worden en overtollige kilo’s kwijt te raken. Sport helpt je bij de aanmaak van Endorfine, het gelukshormoon, de natuurlijk pijnstiller. Probeer er eens op te letten als je gaat sporten. Merk je het, geniet er dan vooral van. Put er kracht uit om nog meer inspanning te leveren.

Lees ook de blog over Sport en Voeding.