Er wordt veel gezegd en geschreven over sport en voeding en zoals ik de vorige keer al schreef: ‘voeding is 80%’. As je niet ‘goed’ eet, blijven de resultaten uit óf zul je in het begin resultaten bereiken – maar uiteindelijk een plafond bereiken. Maar wat is ‘goed’ eten dan eigenlijk? Dit is wederom afhankelijk van je doel, maar ook de soort training en jouw startpunt. Bij krachttraining hoort een andere voeding dan bij duursport en beiden soorten van sport leiden tot een afname van vetten. Echter leidt krachttraining tevens tot spieropbouw en de groei van spieren, waar duursport juist leidt tot het afslanken van spieren.
Krachtsport is tegenwoordig steeds ‘hipper’ geworden, waar het eerst slechts voor de Arnold Schwarzenegger’s onder ons – en een enkele vrouw – was weggelegd, loopt de sportschool tegenwoordig over van de fitgirls en allerlei soorten en maten van sporters. Ook wordt er steeds meer thuis gesport, slaapkamers worden omgebouwd tot complete fitnessruimtes vol met dumbbells en trainingsbanken. Maar wat zou je als nieuwe sporter of fitgirl dan moeten eten i.c.m. jouw krachttraining? Daar bestaan veel verschillende theorieën over, zoals intermittent fasting (de voeding spreiden over slechts twee dagdelen), bulken of een eiwitrijk dieet. Over al deze theorieën is wel wat te vinden en het is heel afhankelijk wat bij jou als sporter past.
Voedingsschema Krachttraining
Belangrijk is om vooraf aan een training voeding te eten waar je energie uit haalt, zoals havermout, Brinta, rijst of pasta. Met vooraf aan een training bedoel ik niet enkele uren vooraf, maar dagen vooraf. Voeding heeft namelijk drie dagen nodig om jouw lichaam te verlaten, dus als jij je een dagje hebt laten gaan en junkfood en/of alcohol hebt gehad heeft jouw lichaam drie dagen nodig om dit te verwerken. Je zult hierdoor minder optimaal kunnen presteren in jouw krachttraining. Let op: ik bedoel niet dat je je nooit zult moeten laten gaan, maar je zult er wel rekening mee moeten houden t.a.v. jouw trainingen.
Als je snel wat extra energie vooraf aan een training wilt neem je een banaan, peperkoek of in het ergste geval een stroopwafel. Dit zijn snelle suikers die snel worden opgenomen en leiden tot een korte piek in jouw energie. Let op: daarna zal dit ook leiden tot een dipje.
Eiwitten achteraf
Na jouw krachttraining zijn eiwitten essentieel. Eiwitten zorgen voor spieropbouw en dus herstel. Door krachttraining maak je als het ware allemaal kleine ‘scheurtjes’ in jouw spieren. Deze moeten weer opgevuld worden en hierdoor leiden tot de groei van een spier. Eiwitten zijn hét middel om deze scheurtjes als het ware op te vullen. Als jij een zware training hebt gehad is het van belang om aansluitend genoeg eiwitten binnen te krijgen. Tegenwoordig heb je deze al in veel verschillende soorten en maten, zoals eiwitshakes, eiwitrepen, eiwityoghurt of zelfs eiwit-ijs. Je kunt ook veel eiwitten binnen krijgen op een meer natuurlijke manier, bijvoorbeeld door veel kip of eieren te eten. Eiwitshakes, -repen, -yoghurt, etc. zijn ideaal om standaard in huis te hebben. Voor als je geen zin/tijd hebt om een vers bereide eiwitrijke maaltijd te bereiden. Mijn advies is om deze dan ook altijd in huis te hebben!