Intermittent Fasting Ervaringen 16/8

In het eerste blog over Intermittent Fasting is er uitleg gegeven over de ‘theorie’. Daarna was het tijd om ruim een maand lang deze theorie ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Ik (Nicky) start ieder experiment met een meting, omdat ik vooral heel nieuwsgierig (en soms zelfs wat bang..) ben naar wát het effect is van al deze theorieën.

Intermittent Fasting Ervaringen. 16/8

Ik wil graag vet verliezen, maar spieren behouden (ik heb jaren mijn best gedaan om deze spieren op te bouwen en wil dat dus absoluut niet kwijt). In een eerdere blog heb ik jullie al laten weten dat ik voorheen zeer ongezond at en jaren geleden het roer helemaal heb omgegooid. Waar ik eerst bekend stond om ‘het meisje dat altijd frietjes eet’, ben ik inmiddels ‘de fitgirl’. Maar ook een fitgirl heeft de eeuwige zoektocht naar hoe je het beste vet kunt verliezen (en bij voorkeur spieren behouden). In die zoektocht kom je allerlei moeilijke namen en spannende theorieën tegen, maar wat past dan echt bij mij?

30 Dagen Intermittent Fasting 16/8

Welk effect heeft intermittent fasting? Daar is natuurlijk geen simpel antwoord op, dat heeft te maken met wat je ervaring is, aanleg, je doel en ook wat het beste bij jou als persoon past. Ik start met het experimenteren van Intermittent fasting door dit ruim 30 dagen lang te ervaren. Hieronder lees je meer hoe ik dit in de praktijk heb ervaren.

Startpunt Experiment

• Vetpercentage: 23.5%
• Spiermassa: 23.5
• Gewicht: 62
• Dagdelen: 12.00-20.00

Intermittent Fasting Schema 16/8
Intermittent Fasting Schema 16/8

Voordelen IF 16/8

Ik had weinig moeite om intermittent fasting te doen. De eerste twee dagen was het even wennen, maar ik overweeg zelfs om dit te blijven doen! Natuurlijk heb je in de ochtend wel honger en gaat je buik flink ‘knorren’, maar ik heb geen enkele keer last gehad van duizeligheid (ook niet tijdens trainingen). Een zeer groot voordeel vond ik dat je veel bewuster eet en niet meer onnodige troep in de ochtend of avond naar binnen werkt zonder dat je er echt bij nadenkt, zoals bijvoorbeeld een collega die een koekje aanbiedt,een stukje gebak (want er is altijd wel iemand jarig) of die nutteloze zak chips op de bank (maakt dat jouw avond écht zo veel gezelliger?). Met name dit voordeel zorgt er voor dat ik overweeg om te blijven intermittent fasten.

Nadelen IF 16/8

Een groot nadeel vind ik dat je wel gigantisch uit je mond gaat stinken, dus je moet wel smintjes / kauwgom binnen handbereik hebben. Het tweede nadeel is dat je ook wel last kan krijgen dat je ‘hangry’ wordt. Oftewel: super chagrijnig omdat je gewoon echt mega honger hebt. Mijn vriend heeft het af en toe flink te verduren gehad.. Gelukkig is het al snel goed als je wat te eten hebt gehad.

Als laatste nadeel, en misschien wel de belangrijkste, is dat het soms moeilijk is om de benodigde macro’s binnen te krijgen. Het is door de kortere periode waarin je mag eten, heel verleidelijk om juist te weinig te eten. Dan sla je de plank compleet mis! Ik controleerde daarom met de app ‘Food’ dagelijks of ik voldoende macro’s binnen had gekregen en ik moest mezelf echt dwingen om indien nodig op het eind van de dag nog extra koolhydraten, eiwitten en/of vetten binnen te krijgen. Dit was ik op het einde wel een beetje beu, en vond ik misschien ook wel het moeilijkste van deze levensstijl. Desalniettemin denk ik niet dat dit aan intermittent fasting ligt, maar dat dit bij ieder eetpatroon een uitdaging is en blijft. Buiten deze enkele nadelen, vond ik het dus goed vol te houden!

Resultaat Intermittent Fasting

Het belangrijkste is natuurlijk wat mijn resultaten uiteindelijk zijn geworden. Hieronder dan ook mijn eindmeting:

Eindpunt Experiment

• Huidige Vetpercentage: 21.5%
• Huidige Spiermassa: 24.9
• Huidige Gewicht: 61
• Dagdelen: 12.00-20.00

Conclusie

Het vetpercentage is gedaald terwijl de spiermassa is gestegen. Het totale gewicht is van 62 kilo naar 61 kilo gedaald. Mede doordat deze resultaten in de wintermaanden november/december zijn behaald ben ik er zeer tevreden over. Wil je meer weten, neem dan gerust contact op.