Help, de feestdagen komen eraan!

Feestdagen

Yes, de gezelligste periode van het jaar komt er weer aan! Het kwik zakt onder het vriespunt, overal waar je komt staan de pepernoten, chocolaatjes en kerstkransjes naar je te lonken. Door de kou buiten en de vele (”verplichte”) familiebezoekjes is het verleidelijk om het sporten over te slaan. De kerst- en nieuwjaarsborrels helpen ook niet mee aan je healthy lifestyle. Hoe kom je deze feestdagen door, zonder 5 kilo bij te komen.

Hoe ga je deze periode dan toch doorkomen. Zonder al te veel kilo’s bij te komen en je niet continu schuldig te moeten voelen, maar toch ook lekker te genieten van deze ‘oh zo mooie’ periode?! Want met een beetje pech voel je je bij iedere chocolaatje schuldig en ben je op 1 januari ook nog eens die paar kilootjes erbij….In dat geval is het trouwens wel makkelijk om goeie voornemen te bedenken.

Tips om de feestdagen ”sportief” door te komen.

  • MATIG! Zeker is het niet erg om lekker mee te eten van de pepernoten en kerstkransjes, maar dit hoeft niet iedere dag en al helemaal niet op iedere plek waar je ze aangeboden krijgt (tegenwoordig staan ze al bij iedere kassa voor tijdens het afrekenen..). Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld je alleen laat gaan op de dagen/avonden dat je daadwerkelijk ‘viert’ of samenkomt met familie of vrienden.
  • Als je snoept doe het dan goed! Die uitgedroogde pepernoten (die smaken naar TaaiTaai) of koekjes bij de kassa, waar al vele mensen met de handen aan gezeten hebben zijn zonde van de calorieën! Die ga je echt niet missen als je ze laat staan.. Je kunt dan veel beter genieten van de verse kerstkransjes of warme amandelstaaf die je krijgt voorgeschoteld tijdens een gezellige avond of kerstborrel.
  • Sport minimaal evenveel of zelfs meer.. Ja het klopt, het is donker en koud buiten en met een beetje pech regent het. Binnen is het hartstikke gezellig, dus heel verleidelijk om niet of minder te gaan sporten. Natuurlijk is dat niet de oplossing! Je zit net lekker in je ritme én je krijgt door de voorbeelden zoals zojuist beschreven toch meer calorieën binnen. Je zult dit dan ook moeten compenseren. Ondanks dat je wellicht niet zo gemotiveerd bent zoals gebruikelijk moet je jezelf daar overheen proberen te zetten. Meestal als je bezig bent krijg je alsnog die lekkere energie zoals je gewend bent (waardoor de drempel de volgende keer allicht wat lager is). En laten we eerlijk zijn. Het is ook wel even lekker om weg te zijn van de familie en de (”verplichte”) kerstdiners en even tijd voor jezelf te hebben…….Je kunt ook sportattributen vragen voor de kerst, waardoor je niet kunt wachten om ze uit te gaan proberen.
Kerstdiner

Eet (relatief)gezond.

  • Je kunt ook relatief gezond eten tijdens de kerstdiners door bijvoorbeeld carpaccio als voorgerecht te nemen in plaats van een romige soep. Mager vlees (biefstuk) met veel groentes als hoofdgerecht in plaats van een cordon blue met aardappelkroketjes. En het toetje kan ook één bakje chocolade mouse in plaats van twee..Mocht je toch een super gezond toetje willen, vraag dan een wortel als nagerecht.
  • Denk aan je eiwitten! Ook tijdens de feestdagen is het belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zijn goed voor het onderhoud van de spieren en zorgen er voor dat je een langdurig ‘vol’ gevoel hebt (wat er weer voor zorgt dat je niet onnodig pepernoten aan de kassa naar binnen duwt!).
  • Bied aan om de BOB te zijn! Of in iedere geval, je hoeft niet iedere borrel alcohol te nuttigen.. Alcohol is funest voor jouw leefstijl en heeft een groot effect op je calorieën, vetopname en behoefte aan ongezond eten! Daarnaast heb je het de dag erna tijdens het trainen een stuk zwaarder.. Je zult vanzelf merken dat je een hele leuke middag of avond kunt hebben zonder alcohol te drinken. Plus met een beetje geluk ben jij een keer niet de collega die zo diep in het glaasje kijkt, waardoor je je niet meer durft te vertonen aan je collega’s.
  • Voel je niet schuldig!! Als je dan tijdens de feestdagen iets eet, voel je dan vooral niet schuldig. Zou toch zonde zijn dat je je moment pakt, en je er dan niet eens happy bij bent. Geniet lekker van hetgeen wat je eet. Beloof je zelf vervolgens om dan ook te gaan sporten (en doe het dan ook..).

Geniet!

De belangrijkste tip is misschien wel: GENIET!
Het is maar één keer in het jaar zo gezellig en mooi: geniet ervan! Je weet nooit hoe vaak je nog de kans krijgt om zo te genieten met jouw dierbaren.. Neem je mogelijke extra kilo mee in je goede voornemen, dat helpt je het nieuwe jaar aan een vliegen start.

Met sportieve groet

Lees ook de blog over Intermittent Fasting.