Gezonde Poke Bowl

Een Poke Bowl is de uitvinding voor gezonde en makkelijke voeding. Hiermee krijg je gemakkelijk alle macro’s die jij als sporter nodig hebt binnen! (Macro’s is fitness-taal voor de 3 belangrijkste voedingsstoffen die je nodig hebt: koolhydraten, eiwitten en vetten). Hoe gezond je de Bowl maakt hangt natuurlijk altijd af van de ingrediënten die je gebruikt. Meng je uiteindelijk een halve pot romige mayo door je bowl heen, is dat misschien wel super lekker, maar ”ietsje” minder gezond.

In de grote steden schieten de Pokebowl-tentjes als paddenstoelen uit de grond, waar je met simpele stappen jouw gepersonaliseerde Poke Bowl samenstelt (inclusief alle benodigde voedingsstoffen en erg lekker #yay!). Dit kun je natuurlijk ook makkelijk zelf! Je doorloopt in principe 4 stappen.

Poke bowl zelf maken

Hoe maak je een Poke Bowl?

4 stappen voor een Bowl,

Stap 1: kies je koolhydraten

Bijvoorbeeld zilvervliesrijst (beste keuze), sushi rijst / plak rijst, of quinoa en maak de voor jou benodigde grammen (afhankelijk van geslacht, vetpercentage en trainingsschema). Bereid deze zoals gebruikelijk en doe deze in een mooie kom (‘bowl’). Heb je geen mooie kom? Een diep bord kan ook helpen, en als je die ook niet hebt, kijk even rond bij de HEMA.

Stap 2: kies je eiwitten

Bijvoorbeeld kip, zalm, beef, tofu en maak de voor jou benodigde grammen. Bereid deze zoals gebruikelijk en doe deze in de ‘bowl’ erbij (bovenop de koolhydraten van stap 1).

Stap 3: kies je veggies (zo veel als je wilt!)

Bijvoorbeeld komkommer, tomaat, sojabonen, erwten, kikkererwten, mais, avocado, groene asperges of andere groenten die jij lekker vindt. Bereid deze zoals gebruikelijk en doe de veggies ook in de Bowl .

Stap 4: Sausje d’r door en klaar!

Kies je dressing en/of (verse) kruiden en voeg deze naar smaak toe. Deze kun je over de gehele inhoud van de Bowl doen.

Hoe maak je een poke bowl

Klaar! Simple as that!

Tegenwoordig is het heel hip om hier hele kunstwerken van te maken en daar kun je dus uiteraard ook zelf heel creatief in zijn. Je kunt al redelijk simpel jouw heuse poke bowl heel hip uit laten zien! (maak vooral een foto voor Instagram)Leuk om te doen, maar hoeft niet (laten we eerlijk zijn: als je dit gaat eten, meng je het toch volledig – anders heb je aan het eind een hele berg droge koolhydraten te eten). Maak je dus vooral niet druk als jouw Poke Bowl niet zo Instagram-waardig uitziet.. dat doet niet af aan de smaak!

Mooie bijkomstigheid is dat je de Poke Bowls ook makkelijk op zondag voor 3 dagen vooruit kunt ‘preppen’ (fitness-taal voor ‘vooraf klaarmaken’).

Lees ook de blog over Eiwitten.