Hoe val ik af?

Hoe val ik af? Dat is één van de vraag der vragen.. en dat begrijpen we. Weinig mensen die die vraag nog nooit gesteld hebben. Mensen willen graag verandering en willen vervolgens graag praktische handvatten over hoe ze dat extra pondje kunnen verliezen. Niet te veel ‘zwam-verhalen’, maar gewoon praktische tips.. Nou, hier komt ‘ie dan hè:

De ‘Hoe val ik af’ tips:

  • Slaap minimaal 8 uren per nacht (en als het effe kan nog meer..); Je lichaam werkt ’s nachts hard aan je lichamelijke herstel (bijvoorbeeld spieropbouw, of afbreken van alcohol) en verbrandt hierdoor ook vetten, voedingsstoffen worden opgenomen en ontspant (=sleutelwoord, lees je dadelijk meer over). Wie had dat gedacht, dat je gewoon slapend vet kunt verbranden – dus: go for it! 
  • Drink minimaal 2 liter water; Een absolute must.. Dankzij het water worden voedingsstoffen afgevoerd en reinigt je lichaam. Door voldoende water te drinken voel je je een stuk beter (dit valt je pas op, zodra je dit een paar dagen doet – dan merk je pas wat je al die tijd gemist hebt!). Tevens zorgt het voor een ‘voller’ gevoel waardoor je minder honger zult hebben. Vergeet niet ook voldoende nieuwe voedingsstoffen binnen te krijgen.
  • Eet gezond; Een inkoppertje natuurlijk, maar zoals al eens eerder geschreven: voeding is 80%. Liefst hebben mensen dan een vast voedingsschema, zodat ze precies weten wat ze wel en niet moeten eten en vooral niet al te veel zelf moeten nadenken of in de verleiding raken om de verkeerde keuzes te maken. Dit kun je natuurlijk separaat aanvragen omdat zoiets geheel van jou als persoon, jouw doelen en jouw dagelijkse activiteiten afhangt. Beter is het om je levensstijl aan te passen, dit houd je namelijk langer vol dan een schema waarbij je week in weet uit hetzelfde eet (om vervolgens weer keihard in je oude gewoontes terug te vallen!). Lees in mijn vorige blog hoe je dit op een laagdrempelige manier kan aanpakken!

Stress niet vooraf al over stress

  • Voorkom stress; Bijzonder belangrijk om stress te voorkomen. Stress zorgt er namelijk voor dat je het hormoon ‘serotine’ aanmaakt. Dit hormoon zorgt er voor dat je lichaam meer vetten gaat opslaan. Vroeger was dit namelijk nodig, omdat als er stress ervaren werd (het dorp werd aangevallen) was het niet zeker wanneer je weer voedsel tot je beschikking zou hebben. Dus het lichaam ging door de aanmaak van dit (stress-)hormoon flink bunkeren. Nu is dat natuurlijk niet meer nodig, en zonde van je harde werk om een paar kilootjes te verliezen.. Daarnaast zorgt stress voor een slechte nachtrust en daar heb je zojuist over gelezen hoe belangrijk dit is. Mijn advies is dan ook (en misschien is dit wel mijn beste tip tot nu toe..) om eens rustig voor jezelf te gaan zitten met een ouderwets blok papier & een pen en  hier een soort ‘ balans’ te maken. Links schrijf je mensen en activiteiten die je energie geven en rechts schrijf je de mensen en activiteiten die energie kosten (of stress veroorzaken). Probeer vervolgens de dingen in de rechterkant te elimineren of te minderen. Dit dwingt je ertoe na te denken over jouw omgeving (die jezelf uitkiest). Je zult dan soms niet zo’n populaire keuzes maken, maar leveren je op de langere termijn veel op. Deze balans kun je zo nu en dan opnieuw maken om te kijken of je op de goede weg zit. Ik ben hier zelf ongeveer 10 jaar geleden mee gestart en heb hierdoor een enorme groei weten te bereiken. Ik ben nu op een punt waar ik nooit van had durven dromen.. Rust, regelmaat en reinheid (nou ja, dat komt eigenlijk door onze lieve poetsvrouw! – maar die heb ik hierdoor wel gevonden). 

Wandelen is even alles laten lopen

Hoe val ik af
  • Wandel! Iedere dag minimaal 30 minuten maakt al het verschil en je wilt niet weten hoe snel dat voorbij is. Je komt vol energie terug en hebt sowieso meer calorieën verbrandt dan dat je weer doelloos TV hebt gekeken. Wandelen is een van de simpelste antwoorden op de vraag; Hoe val ik af.
  • Sport; Ook dit is natuurlijk heel vanzelfsprekend. Welke sport dit dan moet zijn of in welke intensiteit is heel erg afhankelijk van wat je doelen zijn. Je zou bijvoorbeeld een van onze schema’s kunnen ervaren. Vreemd is dat je op google bij de vraag ‘Hoe val ik af’ vaak tips krijgt waar sporten niet tussen staat. Helemaal eens dat voeding een groot invloed heeft, maar zonder sport is afvallen zeer lastig.
  • Begin! Dat is misschien nog wel de belangrijkste van allemaal. Waar wacht je nog op? Bovenstaand staan een aantal laagdrempelige tips die voor iedereen makkelijk over te nemen zijn. Weet dat het niet allemaal in één keer overgenomen hoeft te worden. Al begin je met één of twee van de tips – om dit vervolgens uit te breiden. De enige die dit kan beïnvloeden ben jij zelf, dus ga ervoor!