Sporten met een Kater

Do’s en dont’s: Sporten met een kater

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Die rustige borrel waar je zwaar tegenop keek. Die verplichte verjaardag van je schoonmoeder wordt ineens de mooiste avond van de maand. Ineens blijkt je favoriete Gin aanwezig of je begint snel halve liters Schultebräu te tikken om toch iets van de avond te maken. Voordat je het weet sta je samen met tante Liesbeth (70 lentes jong) van links naar rechts te marcheren op muziek van de Snollebollekes. De avond flits ineens voorbij. Je bent helemaal vergeten dat je de ochtend erna zou gaan hardlopen, fietsen of fitnessen.

Zware Kater en Sporten

Do’s, Sporten met een Kater

1: Sta op! Kom uit je nest (uurtje later mag altijd) en begin aan de dag. Pak als het nodig is een aspirientje tegen de misselijkheid of een kop koffie en trek zo snel mogelijk je sportkleding aan.

2: Drink, je lichaam is uitgedroogd na die danspartij met tante Liesbeth (en al die alcohol heeft ook haar werk gedaan). Tijd dus om veel water te drinken of bijvoorbeeld Aquarius. Dat helpt je er namelijk nog sneller bovenop, je duizeligheid en misselijkheid zal langzaam verdwijnen (bron: groot katerboek, mineralen en isotonen zorgen namelijk voor een sneller herstel)

3: Ga, begin met bewegen. Begin aan je warming up, ben trots op jezelf dat je nog leeft. Geef niet toe aan dat duiveltje op je schouder die je smeekt om weer in bed te gaan liggen. Je merkt al snel dat je de alcohol van de nacht ervoor eruit begint te zweten. Grote kans dat het na verloop van tijd beter gaat. Als je sport versnelt namelijk je stofwisseling waardoor je afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Koude douche

4: Douche, waarschijnlijk een overbodige ‘’Do’’. Maar douche na het sporten is nog nooit zo lekker geweest. Zet de kraan goed koud (of niet als je een hekel hebt aan koud douche)en stap met je stinkende lichaam eronder. Als je nog niet beter bent gaan voelen, dan heb je grote kans dat dit nu gebeurt. Sommige hebben de voorkeur om ook voor het sporten al even de kater van je af te spoelen. Dit kan natuurlijk ook, je zal op dit momentvast geen zin hebben om over het milieu na te denken.

5: Vier feest! Geniet ervan dat je missie is volbracht en dat je je niet uit het veld hebt laten slaan. Je hoeft dit niet direct te vieren met een borrel, ook een kop koffie kanop dit moment een grote vriend zijn.

Dont’s, vooral niet doen!!

1: Blijf liggen. Dit is dan misschien wel de makkelijkste keuze, maar kom op, toon karakter.

Kater alcohol
Tante Liesbeth

2: Het de volgende borrel of verjaardag rustiger aan doen, of nog erger…afhaken. Nooit doen, je hebt die tante Liesbeth zojuist de avond van haar leven gegeven. Nu kun je het niet maken volgende keer weer als een saaie kasplant op de bank te blijven zitten met een Spa-rood. De rest van de gemeenschap heeft de hoop weer op jou gevestigd om weer iets leuks van de avond te maken.

3: Alles geven. Ben trots op jezelf dat je gaat, maar luister na je lichaam. Die is deze ochtend niet top fit, dus verg van je lichaam geen topprestatie. Je mag best een keertje stoppen om flink te hijgen en een extra slok water te nemen, ook al zet nu geen persoonlijk record.

3: Alles geven. Ben trots op jezelf dat je gaat, maar luister na je lichaam. Die is deze ochtend niet top fit, dus verg van je lichaam geen topprestatie. Je mag best een keertje stoppen om flink te hijgen en een extra slok water te nemen, ook al zet nu geen persoonlijk record.

4: Gaan als je (bijna) ziek bent. Je weerstand gaat tijdens sporten omlaag wat ervoor zorgt dat indien je ziek bent, het kan verergeren. Ook wil je voorkomen een beginnende kou gaat doorzetten. Dus heb je de ochtend erna opeens de ‘’mannengriep’’, ga dan niet, sporten gaat niet lukken vandaag en daar heb je een hele goede reden voor. Pak wel wat extra vitamines of honing om er weer snel bovenop te komen. Je hoef je trouwens hier zeker niet voor te schamen, dit kan namelijk de beste (mannen) gebeuren :D.