Met Zonder Sportondergoed

Vaak zijn antwoorden op persoonlijke vragen ook de meest waardevolle antwoorden die je kunt krijgen. Misschien wel de vraag der vragen onder de hardlopers: ”Hoe zit nu met sportondergoed?”

Deze blog gaat over het gebruik van een onderbroek. Hoe zit dat nu? Dragen hardlopers wel of geen ondergoed? Welke onderbroeken zijn er? Is er verschil tussen mannen en vrouwen?

Laten we simpel beginnen. Ben je een startende hardloper, die geen extra kledingkast heeft aangeschaft. Ga er vooral op uit met een frisse onderbroek en ervaar eerst eens hoe het is om te hardlopen. Geniet van het uitzicht, zorg dat je niet te snel van start gaat en ontwijk waar nodig de hondenpoep. Kom je andere hardlopers tegen, geef dan vriendelijk een knikje of steek even je hand op. Je hoort er nu echt bij. Je hebt dan misschien nog geen fancy hartslaghorloge en je kleren zijn niet op maat gemaakt, maar je beweegt!!

Kom je er zelfs na die eerste keer achter dat je ondergoed schuurt? Ga dan op zoek na een betaalbare renonderbroek (rundergoed). Er zijn tal van opties, naadloos sportondergoed biedt al meer comfort.

 

Zonder Sportondergoed

naadloos sportondergoed dames

Wie rent er nu zonder ondergoed? Er zijn (in de regel met name) mannen die het aangenaam vinden om te hardlopen zonder onderbroek. De strakke legging houdt alles op zijn plaats en de kans op schuren is minimaal. Ze voelen zich op deze manier zo vrij al een vogel(tje). Meestal betreft het hier hardlopers die zich richten op de langere afstanden. Of hardlopers die extreem snel en veel transpireren.

Het scheelt echter maar een paar gram, maar als je zo licht mogelijk wilt hardlopen, laat je je ondergoed ook achterwegen. Darnaast zijn er steeds betere tightbroeken (korte en lange) waar al een voorgevormde onderbroek inzit. Dit voorkomt dat de hele atletiekbaan de contouren van je klokkenspel kan zien.

Rundergoed (ren-sportondergoed)

Dan nog even over het verschillende rundergoed. Er zijn tal van mogelijkheden met allemaal een eigen prijskaartje. De naadloze oplossingen gaan het schuren tegen. Ook zijn er stofjes waar geen bacteriën in gaan zitten, of die bacteriën juist doden. Katoen is uit den boze, dan wordt het vocht vastgehouden en is de kans op schuurplekken aanzienlijk hoger. Begin je met rennen, kies dan voor een betaalbare sportonderbroek om te beginnen. Zeker bij de kortere afstanden heb je niet direct een onderbroek nodig van enkele tientjes. Gelukkig zijn er voldoende betaalbare opties. Ben je aan het trainen voor je 4e marathon, dan heeft Under Armour vast wel iets passends in het schap liggen.

Heren sportondergoed

Sportondergoed Heren goedkoop
Betaalbare segment
Sportondergoed Heren
Duurdere segment

Dames hardloop ondergoed

Er zijn dames die zonder ondergoed hardlopen, echter zijn dit er een stuk minder dan bij de mannen. Voor de meeste dames is rennen zonder sportondergoed not done!. De meeste vrouwen willen kosten wat kost het ”liplees” effect voorkomen. Voor dames die een short te benauwd vinden zijn er speciale strings om te hardlopen. Deze hebben bredere banden tegen het schuren. Ook zijn de randen vaak plat afgewerkt waardoor ze vaak ook nog (bijna) onzichtbaar zijn.

Sport Onderbroek Dames (met zonder)

Kies je wel voor een short, dan heb je keuze uit tal van soorten. Niet alleen de lengte van de short is er in alle varianten. Ook zijn er diversen pasvormen en bijzonder veel verschillende kleuren op de markt.

Neem hier een kijkje als je nog op zoek bent.

Omdat we het niet kunnen laten:

  • ZOL (zichtbare onderbroeken lijn). Ga voordat je deur uit gaat even voor de spiegel staan, zie je vanaf 3 meter nog steeds de lijn als een soort grens over je achterste lopen? Dan is er ongetwijfeld sportondergoed die beter past..
  • Shortje, heb je ronde billen dan kan een shortje een prima oplossing zijn. Heb je geen ronde billen, dan liever geen shortje. Je ziet er anders uit als een rollade.
  • Legging, het ziet er wellicht niet heel charmant uit, maar test een legging vooraf om voor de spiegel te staan en je zover mogelijk voorover te bukken. Zo zie je direct of de legging doorschijnt. Bij de minste twijfel hang je de legging maar snel terug. Je wilt immers niet dat de rest van de sportschool kan zien of je met of zonder onderbroekje sport 🙂

Voordelen sportondergoed

Nog even de voordelen van sportondergoed op een rij:

1: Zweet Afvoeren

Sportondergoed is (meestal) gemaakt van vocht afdrijvend materiaal. Hierdoor wordt vocht eenvoudig en vlot afgevoerd. Standaard ondergoed houdt vocht juist vast. De kans op schuurplekken is bij standaard ondergoed dan ook vele male groter dan bij sportondergoed. Dus zeker bij de sporters die snel zweten, is sportondergoed aan te raden!

2: Geen Naden

We gaan nog even verder over schuurplekken. Wanneer je sport met een onderbroek met naden, is er een grote kans dat deze naden gaan schuren. Het begint dan met een rode plek, maar uiteindelijk krijg je er serieuze wonden van. Sportondergoed heeft geen naden, hierdoor heb je geen last van schuren. Naadloos ondergoed is ook nog eens minder zichtbaar.

3: Pasvorm gaat langer mee

Sportondergoed gaat langer mee, dat komt omdat het is gemaakt om te bewegen.  Standaard ondergoed verliest snel de pasvorm en vergroot hierdoor de kans op schuren. Sportondergoed behoudt daarentegen langer de pasvorm. Ondergoed ontwikkeld om te sporten is namelijk enorm rekbaar,, véél rekbaarder dan standaard ondergoed. Bijkomend voordeel is dat doordat je je dagelijkse onderbroek niet gebruikt om te sporten, ook hier de pasvorm langer goed blijft.

4: Zorgeloos Sporten

Misschien wel het belangrijkste voordeel om te sporten met sportondergoed. Uiteindelijk wil je gewoon lekker kunnen sporten. Je wilt niet halverwege voelen dat je onderbroek scheef zit of dat het gaat schuren. Je probeert het dan tevergeefs nog een aantal keren recht te trekken, terwijl je weet dat het toch niet gaat werken. Er zijn hardlopers die een marathon niet hebben kunnen uitrennen omdat ze open wonden kregen doordat ze geen sportondergoed aanhadden. Super zonde toch! Er zijn er ook hardlopers die bij de EHBO post de onderbroek uit hebben gedaan en dus zonder onderbroek de marathon hebben uitgelopen.

Lees ook de blog over Thuis Sporten.