Is Gember Gezond?

Is gember gezond? Waar je voorheen misschien nog dacht dat er restafval van knolselderij werd verkocht in de supermarkt, is gember tegenwoordig helemaal hot. De knobbelige wortel wordt tegenwoordig gezien als een natuurlijk genezer. Steeds meer kwaaltjes zijn op te lossen door gember! Soms door er thee van te trekken, andere keer werkt het het beste door het in de soep te gebruiken.

Afvallen met Gember

Gember zit vol met vitaminen zoals B1, B2, B6, vitamine C, magnesium, ijzer, zink en calcium. Gember wordt dus gezien als een soort van multivitaminen.

Voordat we verder gaan eerst een grote disclaimer, er zijn nog weinig wetenschappelijke studies die de wonderen van gember bevestigen. Gelukkig worden er wel steeds meer studies gedaan, dus hopelijk kunnen we hier snel meer over vertellen. Weet jij al meer, laat het ons snel weten.

Afvallen met Gember

Gember kan helpen bij het afvallen, uit laatste studies blijkt namelijk dat het positieve invloed heeft op een constante bloedsuikerspiegel. Een schommelende spiegel kan zorgen voor een snack attack. Je kent het misschien wel, om 16:00 uur trek je de snoeplade open omdat je lichaam suikers nodig heeft. Andere pakken dan een blikje cola om de rest van de middag door te komen.

Heb je een te hoge bloedsuikerspiegel, dan circuleert er constant insuline in je bloed. Dit maakt afvallen zeer lastig. Je lichaam is dan druk om energie uit je bloed te halen in plaats van energie verkrijgen door vet te verbranden.

Een andere manier die helpt bij het afvallen is omdat gember (thee) je een vol gevoel geeft. Dit is onderzocht op de University of Columbia. De mensen die elke ochtend gember namen hadden minder last van honger dan de mensen die dit niet deden. En minder last van honger, betekent dat je minder snel gaat snacken. Elke snack die je niet eet, helpt je in principe met afvallen. Minder calorieën binnen krijgen dan dat je verbrandt, zorgt er nu eenmaal voor dat er grammetjes afgaan in plaats van bijkomen. Mogelijke oorzaak is ook is dat gember de opname van voedingsstoffen verhoogt. Hierdoor is het lichaam sneller verzadigd.

Spijsvertering en Gember

Gember stimuleert de alvleesklier bij het aanmaken van spijsverteringsenzymen. Die enzymen helpen bij het afbreken van vetten en suikers. Klinkt goed toch, als je wilt afvallen.

Denk nu vooral niet dat gember een supermiddel is. Zolang je niks aanpast aan de rest van je voeding en er geen tijd is voor beweging. Dan kom je er na 6 maanden gemberthee drinken achter dat je niet veel bent afgevallen. Sterker nog, een kopje gemberthee na het eten van 2 dikke kazenpizza’s doet geen wonderen, je zal op den duur eerder gewicht aankomen dan verliezen.

Gember tegen Misselijkheid

Last van zeeziekte, pak vooraf gember. Voordat er allemaal andere middeltjes op de markt kwamen werd gember gebruikt tegen zeeziekte. De stof gingerol blijkt de werkzame stof tegen misselijkheid. Te diep in het glaasje gekeken, probeer een kopje gemberthee, of een gember smoothie.

Is Gember Gezond

Gember smoothie

Steeds meer supermarkten liften mee op het gezonde imago van gember, ze hebben de gember smoothie omarmd in het het vaste assortiment. Soms gecombineerd met wortel, andere keer weer met appel en citroen. Ze zijn bij de grotere supermarkten niet meer weg te denken. Lekker fris en geschikt als ontbijt, lunch of gewoon tussendoor. Kijk altijd goed naar de ingrediënten, soms staat er heel groot gember op, en blijkt er minder dan 5% gember in te zitten.

Zelf een smoothie bereiden

Recept 1:

 • 1 banaan
 • 1 appel
 • 1 cm gemberwortel
 • 1/2 limoen, uitgeperst
 • 1 kopje spinazie of andere bladgroente
 • 1/2 kopje water of ijskoude melk

Instructies:

 1. Doe alle ingrediënten in een blender
 2. Mix tot een glad mengsel
 3. Giet de smoothie in een glas en drink op

Recept 2:

 • 1 banaan
 • 1/2 komkommer
 • 1 cm gemberwortel
 • 1/2 limoen, uitgeperst
 • 1 kopje spinazie of andere bladgroente
 • 1/2 kopje water of ijskoude melk
 • 1 eetlepel honing

Instructies:

 1. Doe alle ingrediënten in een blender
 2. Mix tot een glad mengsel
 3. Giet de smoothie in een glas en drink op

Deze recepten kun je aanpassen aan je eigen smaak, je kunt bijvoorbeeld meer gember of honing gebruiken als je van een zoetere smaak houdt.

Lees ook Sport en voeding.