Honger na het sporten

Honger na het sporten

Honger na het sporten, misschien herken je het wel. Heb je je er eindelijk toe gezet om te gaan bewegen, heb je erna mega honger. Liefst eet je direct een zak chips of iets anders ongezond, ook al is je veelbelovende work-out dan voor niks geweest. Vooral als je gezwommen hebt is er vaak veel behoefte aan patat (liefst met mayo). En niet onlogisch toch?! Je hebt net een grote inspanning geleverd. Hiervoor wil je graag worden beloond. En een beloning bestaat meestal niet uit een zak sla of een bakje tomaatjes.

Waar komt die honger na het sporten vandaag?

Als je hebt gesport, is er gebruik gemaakt van de voorraad glycogeen. Hierna begint pas de vetverbranding. Glycogeen is opgeslagen in je lever en spieren om indien nodig een extra inspanning te kunnen leveren. Deze suikersoort dient na de training weer bijgevuld te worden.

Hoe bij te vullen en te voorkomen dat je erna weer snel honger hebt?
Dit kan door voeding te nuttigen die voorzien is van (snelle) koolhydraten, eiwitten en goede vetten. Door de eiwitten en goede vetten zorg je dat je een uur later niet alsnog naar de snackbar wilt. Eiwitten helpen trouwens ook bij het  herstel van een zware training. Met behulp van de koolhydraten wordt glycogeen aangevuld.

Honger na Sporten

Probeer na een inspanning dus  je honger stillen met bijvoorbeeld een stuk fruit zoals een banaan. Ook crackers met pindakaas zorgen ervoor dat je je honger op een juiste manier stilt. Geen tijd of zin om een maaltijd te maken, er zijn voedingsrepen die je na een work-out kunt nemen. Deze bevatten vaak extra eiwitten en/of koolhydraten. Misschien overbodig, maar zorg wel dat je de voeding die je na een work-out nuttigt, in balans is met de geleverde inspanning. Indien je na 1,5 kilometer wandelen een doos crackers met een pot pindakaas naar binnen werkt is je honger vast gestild. Maar is er een grote kans dat die overbodige kilo’s niet snel zullen verdwijnen.

Het kan helpen om voor het sporten je maaltijd al te maken. Hoe langer je namelijk wacht met eten na een inspanning, des te meer honger je hebt. Het beste is om je maaltijd binnen een half uur na je inspanning te nuttigen.

Water drinken

Een andere manier die veel mensen helpt de honger na het sporten enigszins te stillen is het drinken van water. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel water drinken, minder calorieën nuttigen op een dag.

Vergeet jezelf af en toe niet te belonen met een lekkere pizza met daarbij een goed glas wijn, of een biertje. Soms moet je jezelf nu eenmaal belonen voor al het harde werken.