Vriendelijk groeten of keihard negeren?

Wat doe je tijdens het sporten als je een tegemoet-komer tegenkomt? Groet je vriendelijke met; hallo, een klein knikje of negeer je de andere sporter keihard aangezien je net in je bubbel zit?

Vriendelijke groeten

Welke type groet zijn er?

Na onderzoek blijkt dat er diverse manieren zijn om tegenmoet-komend sport-verkeer te groeten. Om te beginnen hebben we er een aantal op een rijtje gezet.

  1. Knikken: veel gebruikt door hardlopers en fietsers. Je kijkt elkaar heel kort aan knikt even en gaat snel weer verder. Knikken hebben je trouwens in twee varianten, met en zonder glimlach.
  2. Handje omhoog: net zoals veel motorrijders ook doen, even je handje omhoog (soms alleen een vinger) in het voorbij fietsen of hardlopen. Ook dit type kent de varianten met en zonder glimlach.
  3. De dagdeel-begroeting: mooi woord wat inhoudt dat je de andere sporter groet met goedemorgen, goedemiddag, goedenavond of goedenacht.
  4. Negeren: ook al kruis je elkaar rakelings, je doet net of die ander niet bestaat. Soms heel bewust en de andere keer zit je lekker in je bubbel en heb je geen besef wat er om je heen gebeurt. Deze verschillende varianten worden ook wel bewust negeren en onbewust negeren genoemd.
  5. Uitgebreide groet: deze groet houdt in dat je even stopt om een praatje te houden. Je vraag hoe het gaat, krijgt de wedervraag. Vervolgens vervolg je de geplande route. (Weetje: in Limburg gaat deze variant super snel—>Sporter A zegt; Enne? Sporter B antwoord;Ook Enne. Vervolgens gaan ze weer verder.
  6. Zeer uitgebreide groet: Deze groet is zeer populair in sportscholen. Ook al heb je elkaar twee dagen geleden nog gezien, zodra je elkaar tegen komt in de. Sportschool begint de ‘’gezelligheid’’. Voordat je het weet is er een half uur voorbij, zonder datje al aan je squats was begonnen.
  7. Ongewenste groet: een groet door andere sporters die iets te dicht bij komt. Een vreemde die ga vaak een praatje komt maken in de sportschool, of fietser die 30 kilometer in je wiel blijft fietsen.

Is groeten seizoensgebonden?

Ja, in de donkere maanden zijn sporters over het algemeen vriendelijker naar elkaar. Wellicht toch een beetje de kerststemming. Of omdat het de diehards zijn die ook bij vies weer zich buiten begeven.

En met naar elkaar bedoelen we trouwens hardlopers naar hardlopers, fietsers naar fietsers etc. Het is namelijk redelijk ongebruikelijk om sporters die met een andere sport bezig zijn dan jij zelf te groeten. Zelden een hardloper die fietser groet of andersom. Het is zelfs ongebruikelijk wanneer een wielrenner iemand op een stadsfiets groet. Sporters zijn wat dat betreft best eenkennig.

Willen we nog iets kwijt?

Nee, het zou namelijk te makkelijk zijn om je nu aan te sporen liever voor elkaar te zijn. Iedereen om je heen te groeten en aan te moedigen. Doe vooral wat je zelf prettig vindt. Zit je altijd in een heerlijke bubbel, blijf er dan vooral in zitten als jou dat helpt om je doelen te halen. Ben jij die vriendelijke hardloper, blijf dat dan vooral. Laat je niet afleiden door iemand die alleen naar de grond kijkt.

Misschien dan toch een tip, ben jij van de nummer 7 (ongewenste groet). Probeer beter te letten op de hints van de ander, niet iedereen is gediend van je aanwezigheid 😛

Vriendelijke groeten of keihard negeren

Lees ook de blog over Kreunen en Hijgen.