Goede Voornemens Over Boord

Ben je nog altijd goed op weg met je goede voornemens voor dit jaar. Lees deze blog dan zeker niet.

Ben je de eerste week goed door gekomen, werd het in week 2 al lastig en is week 3 je goede voornemen om meer te gaan sporten al aardig verwaterd, dan is deze blog voor jou.

5 redenen om je er niet te schuldig over te hoeven voelen

1: Je bent niet alleen!

Je bent bij lange na niet de enige. In Nederland zijn er tientallen duizenden mensen waarvan de goede voornemens niet lang stand houden. Er is zelfs een dag in januari (Blue Monday) die deels te maken heeft met het niet halen van goede voornemens. Iedereen kent wel verhalen van iemand die wilde stoppen met roken, maar op 2 januari toch weer een sigaretje opstak.

Goede voornemens, Blue Monday

Blue Monday

Blue Monday is de ‘’baaldag’’ van het jaar. Deze dag is gekozen omdat de feestdagen achter de rug zijn en mensen toe zijn aan zomer. Toe aan lekkere temperaturen, liefst op het strand. Deze is dag is ook gekozen omdat in de eerste weken van het jaar de goede voornemens gesneuveld zijn.

2: Het kan altijd erger!

Waar jij misschien twee weken lang heb gesport alsof je je ging mee doen met een IRONMAN, zijn er zat voorbeelden van mensen die wilden gaan sporten, maar in diezelfde twee weken nog geen calorie verbrand hebben (met sporten in ieder geval).

Fact: meer sporten staat al jaren in de top 5 van goede voornemens. Als iedereen zich er altijd aan gehouden zou hebben zou deze al lang uit de top 5 verstoten moet zijn.

3: Goede voornemens starten in de winter is een slecht idee..

Leuk die goede voornemens, maar om nu middenin de winter te starten..? Als je de eerste keer een rondje gaat rennen in januari is de kans groot dat de temperatuur rond het vriespunt ligt, wie weet sneeuwt het wel of heb je het geluk om de regen te moeten trotseren. Allemaal omstandigheden waar de meesten achteraf niet zoiets hebben van: ‘’Super leuk, morgen weer!”

Het is natuurlijk voor iedereen anders, maar meestal is beginnen met sporten eenvoudiger vol te houden in de lente. Het weer wordt steeds beter, de zomer is in zicht en de natuur begint weer op te bloeien (evenals wij mensen!).

4: Overvolle fitnesszalen

Veel fitnessscholen adverteren begin januari met dealtjes. Dit gecombineerd met goede voornemens zorgt ervoor dat fitnessscholen vaak overvol zijn begin januari. Vol met mensen die zich staan uit te sloven om de feestdagen-kilo’s eraf te trainen. Je moet soms in de rij staan om de juiste apparaten te kunnen gebruiken (en laten we eerlijk zijn, niet iedereen is een fraai aangezicht..).

5: Je hebt al zoveel te verduren

Waar je in januari mee doet aan Dryjanuari (maand lang geen alcohol), valt het zwaar tijdens de nieuwjaarsborrels. Ook probeer je minder vlees te verorberen, je gaat voor het maximale en start met een vegan dieet. Dus na Dryjanuari ook nog eens veganuari. Boven dit alles ook nog eens trouw 3 keer per week te sporten is wel veel van het goede..

Maar er is hoop!!

Waarom zou je in januari met alles tegelijk starten. Het moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven. Ergens best logisch dat je in januari niet je hele leven op z’n kop kunt zetten om maar aan al je voornemens te voldoen.

5 tips om het toch een beetje leuk te houden.

1: Matig met goede voornemens

Waar je eerst geen enkele keer per week sportte, zou je in januari best kunnen beginnen met 1 keer per week. Begin met iemand samen zodat je je aan elkaar kunt optrekken. Merk je dat zelfs die ene keer krap wordt omdat je het druk hebt met het zoeken van veganrecepten, start dan gerust in februari. Onder het motto van, beter in februari starten, dan in januari al afhaken.

2: Plan je voornemens

Verder gaand op het eerste punt, plan je voornemens door het jaar heen als een soort jaardoel. Voorbeeldplanning: geen alcohol in januari, 1x per week sporten in februari en meer vegan/vegatarisch eten in april. In mei begin je met twee of drie keer per weeksporten, zodat je lichaam weer in shape is als de zomervakantie begint.

3: Doe us gek

Deze kan twee kanten op. Heb je een super rustige week, is het buiten koud maar zonnig en wil je erop uit. Laat je door bovenstaande tips dan zeker niet tegenhouden, ga er deze week vol voor. Maarrrrr, heb je een drukke week, regent het veel, blijf dan voorallekker thuis.

Je kunt ook gek doen door die hometrainer die op zolder staat, naar beneden te slepen en voor je tv te zetten. Vaak zijn er prachtige thuisgyms waar geen gebruik van wordt gemaakt. Ze hem midden in de woonkamer en de kans wordt al iets groter om er gebruikvan te maken.

4: Beloon je zelf bij goede voornemens

Al die voornemens die wel lukken, moeten beloond worden. Als je al een maand elke week bent gaan sporten, is het tijd om jezelf te verwennen! Pak een lekker wijntje of laat je gaan bij de all-in sushi. Het vieren van successen is bijna net zo belangrijk als het succes behalen. Trouwens grote kans dat je na het eten van een kilo sushi niet kan wachten om weer iets sportiefs te doen.

5: Evalueer en stel bij

Goede voornemens zijn leuk, maar waarom zou je een jaar wachten. Je zou maar op 2 januari weer een sigaretje hebben opgestoken en dan een jaar moeten wachten om weer een poging te wagen. Probeer elk kwartaal of misschien wel elke maand te evalueren. Waar staje nu, wat is goed gegaan en wat kan beter. En op welk punt wil je je volgende periode gaan focussen..

Hellup met Goede Voornemens

Leuk al die tips, maar gaan je ogen ervan tranen en je oren ervan toeteren. Weet je niet waar je moet beginnen en zoek je een sparringspartner die je op weg helpt, of meedenkt tijdens het evalueren. Neem dan gerust (geheel vrijblijvend) contact met ons op.

Conclusie Goede Voornemens

Maak het jezelf niet lastig, de kans dat je het dan niet haalt is groter. En wat is er nu leuker dan je goede voornemen wel te halen? Precies helemaal niks.

Lees ook de blog over #Veganuary.

Blue Monday