Gezonde Borrelhapjes

Gezonde borrel

De tijd van borrelavonden is al lang niet meer iets wat alleen op warme zomeravonden gebeurt. Het verschil met de ‘donkere’ maanden is dat de borrel dan naar binnen verhuist, liefst bij een haardvuurtje. Ook door corona is het thuis borrelen populair geworden. Hartstikke gezellig, niet slecht voor de portemonnee, maar wel voor de kilo’s op de weegschaal. Daarom in deze blog meer over gezonde borrelhapjes.

Goed om tóch op je voeding te letten zonder in te boeten op de gezelligheid!

Gezonde borrelhapjes

Iedere borrelavond opnieuw, sta je voor de keuze welke borrelhapjes je op tafel gaat zetten. Het is wel een geluk dat je in dit geval dus zélf in de hand hebt hoe gezond en/of ongezond de borrelhapjes zullen zijn.  Als je bij anderen gaat borrelen is het spannend wat zij op tafel zetten, en óf je er (indien nodig) vanaf kan blijven (of in ieder geval een beetje). Want voor je het weet ben je, zonder écht te proeven, onnodige calorieën naar binnen aan het duwen (want anders kunnen we het niet noemen).

Daarom willen we je in deze blog inspireren met diverse tips, om (relatief) gezond te borrelen. Hebben we je interesse gewekt? Check dan ook ons recept van de gezonde borrelplank voor gezonde borrelhapjes!

Gezonde borrelhapjes

1. Borrel keuze

Zet iets op tafel wat jij niet lekker vindt

Als je gek bent op chocolade zet dit dan juist niet op tafel, maar ga meer voor een hartige borrelplank. Ben je juist gek op hartig, dan kun je beter juist voor de zoetere variant van de borrelplank gaan.

2. Gezonde Snack

Verwerk groente en fruit op de borrelplank

Een borrelplank bouw je meestal op uit diverse borrelhapjes en snacks. Een paar van deze borrelhapjes kunnen dan ook groente/fruit zijn, zoals blauwe bessen, frambozen, cherry tomaatjes of komkommertjes.

3. Calorie Arme Hapjes

Gebruik hapjes met mager vlees

Naast de groente en fruit kun je de borrelplank aanvullen met gezonde borrelhapjes van mager vlees, zoals gemarineerde kipstukjes, zelf gemaakte gehaktballetjes van mager rundergehakt of kippenvleugeltjes.

4. Verwen de Gasten

Zorg dat je het bezoek onderhoudt

Houd het bezoek goed in de gaten en leg ze flink in de watten. Zorg dat hun glas continu gevuld is en de borrelhapjes tijdig worden bijgevuld. Dit zorgt dat het bezoek zich enorm verwend voelt en jij hebt minder tijd om zelf te snoepen. 1 + 1 = 3. Elke keer dat jij naar de keuken loopt, verbrand je calorieën in plaats dat je ze binnen krijgt.

5. Strategisch tafel dekken

Zet de hapjes die je wél lekker vindt buiten je bereik

Je kunt er niet aan ontkomen dat er ook borrelhapjes op tafel staan, waar je moeilijk vanaf kunt blijven. Zorg in die gevallen dat ze voor jou moeilijk te bereiken zijn, dan grijp je er toch nét iets minder makkelijk naar.

6. Going Nuts

Noten/Pitten/Zaden

Ook een gezonde variant van borrelhapjes zijn (ongezouten) noten zoals walnoten, amandelen, cashew noten of zonnebloempitten.

Inspiratie nodig? Hier een recept van een Gezonde Borrelplank