Carnaval is sporten

Carnaval is sporten, zeker als je alle dagen voor de volle 100% gaat. Er zijn carnavallisten die al weken druk zijn met het maken van pakjes of het bouwen van een metershoge wagen. Het seizoen start officieel op de 11e van de 11e om 11:11uur. Dit omdat 11 het getal van de gekken is. Tevens omdat 11 november precies 40 dagen voor de kortste dag van het jaar is.

Sporten Carnaval

Wat is carnaval?

Even een stapje terug, want wat is carnaval eigenlijk? Nou..het is een volksfeest voorafgaand aan de vastentijd (Carne Levare = opheffen van vlees). Vanuit het christendom werd er vaak gevast vanaf carnaval tot en met Pasen. Het valt op zondag, maandag en dinsdag en wordt met name in de zuidelijke provincies gevierd. Al beginnen veel activiteiten al op de vrijdag vóór carnaval. Nog niet te spreken over de activiteiten zoals heren- en dameszittingen die weken voor carnaval al plaats vinden.

Waarom is Carnaval sport

Carnaval Sporten

Je loopt kilometers tijdens optochten en danst uren in het rond. Er zijn prinsen die na de eerste dag optocht nog amper een arm op kunnen tillen, omdat ze de hele dag snoep hebben uitgegooid. Voor diehards die meerdere dagen achter elkaar actief zijn, kan het voelen als een marathon. Zeker voor de feestvierders die geen top conditie hebben.
Een optocht meelopen kan enkele uren duren. Zelfs een optocht kijken duurt soms al uren, de grootste optocht in 2019 was die in Heerlen. Daar hadden ze 211 nummers/groepen.

Sporten tijdens carnaval

Voel je vooral niet schuldig zodra je het sporten een keer overslaat, omdat je een zware dag achter de rug hebt. Grote kans dat je de dag ervoor je lichaam al genoeg belast hebt. Toch kan het je helpen om een kort rondje te gaan rennen/fietsen of jezelf te verplaatsten naar de fitness. Drink er dan vooral veel water bij, je lichaam droogt uit van alcohol. Dus je lichaam is blij met elke slok water.
Maar nogmaals, pak gerust een paar uur extra rust. Zeker als je meerdere dagen achter elkaar carnaval viert. Neem voor de zekerheid extra vitamine en pak een stevig ontbijt, zodat je er weer voor de volle 100% tegenaan kunt gaan.

Verkleed als sporter

Wellicht helpt het wanneer je tijdens carnaval verkleed gaat als sporter. Zeker als je het hele jaar ligt te lamballen, is het juist fantastisch om je als sporter te verkleden. Je geeft hier een mooie knipoog mee af naar je omgeving–>en ook dit hoort bij carnaval! Je hebt in ‘’sportkostuums’’ enorm veel keus. Van gewichtheffer tot dansmarietjes.

Voor iedereen die carnaval gaat vieren, have fun!

Carnaval is topsport


Lees ook de blog over…..endorfine en sporten.