Volumevoer

Volumevoedsel

Volumevoer, ook wel bekend als volumevoedsel, maaltijden waar je van kunt blijven eten. Ze vullen je maag, maar bevatten weinig calorieën. Online zijn steeds meer volume recepten te vinden. Een van de gemakkelijkste manieren om  volume te creëren, is door veel groenten toe te voegen. In de meeste groenten zitten weinig calorieën. Het volle gevoel krijg je van de vezels, die zorgen na voldoende volume voor een verzadigd gevoel. Uitproberen? Eet maar eens een kistje komkommers, dan snap je precies wat we bedoelen. 

 

Door extra groenten toe te voegen aan je ontbijt, lunch of diner eet je een stuk meer terwijl het reuze meevalt met de calorieën. Eet bij de lunch stukjes komkommer, of knaag een zakje wortels leeg. Begin de dag met smoothie met havermout en spinazie, of kook een extra Broccoli (zonder saus) bij het avondeten. Allemaal voorbeelden van volumevoer die je misschien al lang toepast. Ook de stukjes paprika en tomaatjes als tussendoortje zijn een uitkomst voor als de volgende maaltijd nog even op zich laat wachten. Door alvast gezond te snoepen in plaats van een zak chips te openen, hou je de calorieën buiten! Tevens is het uitermate geschikt om tussen de (ongezonde) borrelsnacks te serveren, om zo ook gezond te kunnen snacken! 

Volumevoer

Komkommers en Courgetten # Volumevoer

Een hele kist komkommers is natuurlijk overdreven, maar wist je dat een komkommer per 100 gram slechts 8 kcal beval. Een groot deel van komkommers bestaat uit water. Bij het eten van komkommers verbrand je bijna net zo veel kcal als dat je binnen krijgt.  Door de komkommer extra te kruiden smakelijk ze ook niet altijd hetzelfde. Zout, peper heeft iedereen thuis binnen handbereik. Varieer een keer met kaneel, paprikapoeder, verse basilicum, oregano, peterselie, tijm of koriander (voor de zeepliefhebbers). Nog gekker, maak de komkommer zoetzuur met water, azijn en zoetstof (geen suiker!!). Een andere volumevuller is de courgette. En dan hebben we het niet over de gele variant of de kleine ronde. Maar over de ‘’ouderwetse’’ groene langwerpige courgette. Een groentesoort die veel vezels beval en per 100 gram slechts 16 kcal bevat. Je kunt hem in de ochtend door je havermout mixen of je grilt ze in plakjes in de oven of BBQ. Ook zijn er heerlijke recepten te vinden van courgettepannenkoekjes.

Eet meer, weeg minder

Ook hier het toverwoord, volumevoer! Zorg dat je geen honger krijgt, blijf verzadigd, dat is de kern van het geheim. Laat zoals hierboven uitgelegd de portie groeien met calorie-arme voeding. Een schijfje komkommer op je hamburger is een begin, maar niet voldoende. Het werkt het beste als je calorie-rijke voeding vervangt door twee keer zoveel calorie-arme voeding. Dus geen lasagne met een tomaatje bovenop, maar verwerk schijfjes van een hele bloemkool in de lasagne en halveer de kaas. Door deze tactiek juist toe passen worden de maaltijden soms wel twee keer zo groot, terwijl het aantal calorieën daalt.  

Kijk voor inspiratie van volumevoer recepten naar onze recepten