Gezonde BBQ Recepten

Gezonde BBQ

Voor de een is het heerlijk zomers weer vanaf 25 graden, voor de ander is het vanaf > 22 graden te warm en dus afzien. Hoe dan ook, in de zomer is het tijd voor een gezonde BBQ! BBQen hoeft namelijk helemaal niet ongezond kan zijn? Maar als je niet uitkijkt kan het ook héél ongezond zijn.. Natuurlijk is het belangrijk om ook gewoon lekker te genieten, maar de dag erna moet je wel nog gewoon lekker in zwembroek of bikini kunnen zonder dat ze je terug de zee in proberen te duwen (alsof je een gestrande walvis bent). Wij delen dan ook voor ieders belang een aantal praktische tips om een gezonde barbecue te organiseren. Al neem je maar één tip over: ieder klein beetje helpt!

Tip 1: Keuze van (mager) vlees tijdens bbq

Dit is een makkelijke tip! Probeer de vleessoorten die je kiest om lekker te grillen clean te houden. In plaats van een aardappel te poffen kan dit net zo goed een zoete aardappel zijn. Wat betreft vlees betekent dit met name kip en rund of vis en dus geen varkensvlees. Tegenwoordig heb je ruime keuze aan ‘kippenworstjes’, ‘rundvleesstokjes’ of een bakje gemarineerde garnaaltjes dus variatie genoeg. Het beste is om zo puur mogelijk vlees te eten, dus een kipfiletje of kippenbout in plaats van een kippenworstje (zitten weer toevoegingen in). Een échte aanrader is een groot stuk (rund)vlees bereiden op de barbecue en hier dunne plakjes van snijden.. Een echte eyecathcer en gegarandeerd een groot succes bij jouw gasten én gezond 😊. Het fijne aan deze tip is dat je deze keuze vooraf kunt maken op een moment zonder dat je honger hebt of moeite moet doen om verleidingen te weerstaan. Een gezonde barbecue zit ‘m dus in de voorbereidingen 😊

Gezonde BBQ Recepten

Tip 2: Sauzen

Skip de sauzen! Dat zou het beste zijn.. maar ben nou eerlijk, dat maakt de barbecue nu nét zo lekker, dat snappen wij ook wel. Dus het is een laf advies om de sauzen daadwerkelijk te skippen. Wat je wel kunt doen is gezondere keuzes te maken hierin. Je kunt in 10 minuten makkelijk zelf een gezonde knoflooksaus maken. Gebruik ketchup i.p.v. mayonaise óf een light variant (vooraf even goed de etiketten lezen welke het beste is). Maar onze voorkeur gaat toch echt naar een eigen saus te maken, eerlijk waar: zo gepiept!

Tip 3: Groenten

Eat your vegetables!! Wissel de rondes met stukjes vlees of vis af met stukjes groenten, het vult, het is lekker, het is gezond en onwijs makkelijk te bereiden (en zelfs voor te bereiden). Onze favorieten zijn puntpaprika’s van de barbecue.  Stukjes courgette (met wat kruiden naar keuze) of een maiskolfje (ok, de boter met zout die er meestal bijkomen zijn dan wat minder gezond. Toch is het nog altijd gezonder dan een speklapje..).

Tip 4: Stokbrood

Probeer geen stokbrood te serveren, of kies dan voor een gezonde variant (volkoren). Als je dan toch stokbrood serveert (het hoort er nu eenmaal bij) probeer er dan op te letten dat je niet tijdens het wachten een heel stokbrood in je eentje naar binnen snoept. Al die bijbehorende sausjes of verschillende soorten (volle) boter zijn loze calorieën en dus hartstikke zonde! Als je het dan tóch serveert voor de gasten, zet het dan dusdanig neer dat je er niet zomaar bijkomt – dan is de verleiding toch een stukje kleiner.

Tip 5: Salades

Maak een grote salade met lekker veel groenten en wellicht wat fruit er doorheen, en misschien nog wel de beste tip: schep dírect als je aan tafel gaat zitten een berg salade op je bord! Spreek met je zelf af dat je eerst de salade dient op te eten alvorens je van andere dingen (zoals stokbrood) gaat snoepen. Vaak gaan we tijdens een barbecue ‘snoepen’ uit verveling (we zijn immers hongerig op onze stukjes vlees aan het wachten), wat weer zonde calorieën zijn. Eet daarom een heerlijke salade, waardoor je minder verleiding hebt in andere (ongezonde) dingen. Let natuurlijk wel op dat dit geen salade is met een heerlijk vettige mayonaise-achtige dressing!

Tip 6: Fruit als toetje van een gezonde BBQ

Voor de lekkere trek, of misschien wel een toetje, serveer fruit!! Denk aan heerlijke mango of een meloen. Altijd lekker, weinig calorieën en boordevol vitamientjes!