Beste Hardloopschoenen 2024

Op zoek naar de beste hardloopschoenen van 2024? Dan ben je hier aan het juiste adres! Hieronder vind je een overzicht van de top hardloopschoenen van het moment. Voor iedereen is er in 2024 de perfecte hardloopschoen te vinden. Als er nieuwe modellen uitkomen die nog beter presteren, werken we deze blog bij om je altijd up-to-date te houden over de ideale hardloopschoen. Een kwalitatief goed paar hardloopschoenen is essentieel voor het succesvol afronden van elk hardloopschema. Ze helpen niet alleen bij het leveren van prestaties, maar zijn ook cruciaal om blessures te voorkomen.

Het kiezen van de juiste hardloopschoenen is een persoonlijke aangelegenheid. In deze blog geven we je handvaten om de juiste keuze te maken. Hoewel goede hardloopschoenen vaak prijzig zijn, kun je online vaak wat geld besparen in vergelijking met de prijzen in gespecialiseerde winkels.

Mis je jouw favoriete hardloopschoenen in deze lijst, neem dan gerust contact met ons op. Indien we ze nog niet beoordeeld hebben, gaan we ze snel reviewen en mogelijk toevoegen aan deze ‘list of fame’.

Neutrale en Antipronerende

We maken onderscheid tussen neutrale en antipronerende schoenen en tussen heren en dames. Hardloopschoenen met (onder- of over) pronatiesteun zorgen voor extra stabiliteit aan de binnenkant van je de voet. Hierdoor krijgt je voet een rechtere en betere landing. Meer hierover weten? Scrol naar beneden!

4 categorieën hardloopschoenen

Heren Neutrale loper
Dames Neutrale Loper
Heren Antipronatie
Dames Antipronatie

Beste Hardloopschoenen 2024 Heren, Neutrale loper

New Balance Fresh Foam X 1080V12 London Heren

NEW BALANCE FRESH FOAM X 1080 V12 HEREN, beste hardloopschoenen

New Balance Fresh Foam 

 

Voor de heren zijn deze neutrale hardloopschoenen van New Balance met stipt de beste schoen op dit moment. De updates hebben ervoor gezorgd dat de schoen uniek is, het is niet voor niets de beste schokdempende en comfortabele schoen van het merk New Balance. Het comfortabele karakter is te danken aan de nieuwe bovenkant die gemaakt is van hyperknit materiaal. Deze zorgt voor optimale elasticiteit, waardoor de schoen als een sok om je voet zit. Deze New Balance heeft zoals de naam doet verklappen een Fresh Foam tussenzool. De zool is lichter en zorgt voor een perfecte demping tijdens het hardlopen. Als we dan toch een nadeel moeten noemen is het de prijs, het zijn namelijk niet de goedkoopste hardloopschoenen.

Verschillende kleuren New Balance Fresh Foam

De schoenen zijn beschikbaar in diverse kleuren zoals donker blauw, licht blauw, grijs en zwart. De New Balance Fresh Foam X 1080v12 zijn neutrale hardloopschoenen met een combinatie van prestatie-technologie en brede toegankelijkheid voor lopers op elk niveau. De demping is verbeterd, het gewicht is lichter en de schoen is flexibeler. Het bovenwerk is ademend en rekbaar met Hypoknit-technologie en een grote ‘N’-logo voor steun in het midden van de voet. De schoen heeft ook een volledige bootie-constructie met voorgevormde hielkap en UltraHeel met memory foam voor een optimale pasvorm. De Fresh Foam X-tussenzool is een vernieuwd materiaal dat lichter en zachter aanvoelt en meer energie teruggeeft tijdens het hardlopen. De slijtzool bevat Endurance-rubber voor slijtvastheid, EVA-materiaal voor flexibiliteit, grip en een gemakkelijke afwikkeling en Blown Rubber-materiaal voor meer grip. De slijtzool is licht gebogen en beweegt mee met de afwikkeling van de voeten.

Bestel ze hier.

Beste Hardloopschoenen 2024 Dames, Neutrale loper

Nike Air Zoom Pegasus 39

NIKE AIR ZOOM PEGASUS 39 DAMES, beste hardloopschoenen

Nike Air Zoom Pegasus 39

Na het succes van de Nike Air Zoom Pegasus 37 en 38, heeft Nike er bij de Pegasus 39 nog een schepje bovenop gedaan. De nu nieuwe Pegasus 39 heeft daarmee de 38 van haar troon gestoten in ‘Beste Neutrale Hardloopschoen voor dames 2024’. Het bovenwerk van de 39 is een stuk dunner, hierdoor is de schoen een stuk lichter geworden. Het nieuwe materiaal zorgt voor een fijne ventilatie voor je voeten. Het zorgt dat je voeten gekoeld worden tijdens het hardlopen.

Nike Air Zoom Pegasus 39 heeft wederom een nieuwe tussenzool, waar de 38 nog een Cushlon ST-foam zool had, heeft deze een zool van het duurzamere React-foam. De vorm van de schoen blijft hierdoor langer behouden. Ook slijt dit materiaal minder snel en is de demping beter. Als laatste kenmerk het de vernieuwde Zoom air voorvoet, die is een stuk dikker dan bij de voorganger. Dit om voor de juiste energieballans in de schoen te zorgen.

Verschillende kleuren Nike Air Zoom Pegasus 39

De Nike Air Zoom Pegasus zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. De Nike Air Zoom Pegasus 39 is een neutrale, allround hardloopschoen die geschikt is voor dagelijkse runs en duurlopen. Het is een van Nike’s populairste modellen en heeft een klassieke uitstraling. De schoen is lichter dan de vorige versie en biedt comfort en ondersteuning met extra vulling bij de tong en kraag, een mesh bovenwerk voor ventilatie en een React tussenzool voor een responsieve loopervaring. De Zoom Air unit in de voorvoet geeft extra responsiviteit bij de afzet en de hak is ontworpen voor een prettige overgang van hak naar teen. Er is ook een hint van het iconische wafel patroon te zien voor grip op verschillende wegdekken. Deze schoen is geschikt voor elk type neutrale loper, of je nu een voorvoet, middenvoet of haklander bent.

Bestel ze hier.

 

Beste schoenen Heren 2024, Antipronatie

Asics Gel Kayano 29 Heren

beste hardloopschoenen, Asics Gel

Asics Gel Kayano 29

Deze Asics zijn antipronatie schoenen van wereldklasse. Zeker voor hardlopers die comfort en stabiliteit wensen bij langdurige runs. Ondanks dat ze zo comfortabel zijn, verlies je geen energie door de demping. Ten aanzien van de Asics Gel Kyano 28 zijn deze schoenen niet alleen iets lichter (wegen nu 308 gram), ook zijn de flexgroeven in de voorvoet verbeterd, is de foam zachter en zijn ze voorzien van een vernieuwde inlegzool. Nadeel van deze schoen is dat ze door al deze innovatie niet goedkoper zijn geworden. Gelukkig krijg je er wel veel voor terug… Interesse?

Verschillende kleuren Asics Gel Kayano

Ook deze Asics zijn er in verschillende uitvoeringen. Naast de blauwe uitvoering is er ook een zwarte, groene en zwart/wit variant. De ASICS Gel Kayano 29 zijn allround hardloopschoenen voor de overpronerende hardloper. De 29e editie heeft een update gekregen naar FF BLAST™ PLUS demping in de tussenzool die lichter en meer energieteruggave biedt. Het bovenwerk is van engineered mesh gemaakt voor 50% uit gerecyclede materialen, hielkap is extern verstevigd voor stabiliteit tijdens het afwikkelen. OrthoLite™ X-55 inlegzool geeft een comfortabel gevoel bij aantrekken. LITETRUSS™ technologie voorkomt overpronatie door stabilisatie van enkel en knie met een verstevigd blok aan binnenzijde van schoen. GEL™-technologie in de hiel en FF BLAST™ PLUS in de tussenzool bieden comfortabele demping tijdens haklanding en overgang naar voorvoet. Slijtzool is voorzien van AHARPLUS™-rubber voor verbeterde duurzaamheid en grip in zowel droge als natte omstandigheden, waardoor deze schoen een goede ondersteuning biedt voor lange afstanden.

Bestel ze hier.

Beste schoenen Dames 2024, Antipronatie

Saucony Guide 15 Dames

Saucony Guide 15 Dames

Saucony Guide 15

Bij het zoeken naar de beste antipronatie hardloopschoenen voor dames kwamen we uit bij de Saucony Guide 15 uit.

Waar bij ervarende hardlopers het merk Saucony als muziek in de oren klinkt, is het voor beginners nog vaak onbekend. Saucony is net als de eerder genoemde merken een super merk voor hardlopers. Het Amerikaanse merk bestaat al ruim 100 jaar en is aanwezig bij bijna elke hardloopwedstrijd wereldwijd.

De Saucony Guide 15 zijn allround hardloopschoenen voor de overpronerende lopers, met een soepele en comfortabele pasvorm. Het bovenwerk van Mesh-materiaal is flexibel en past zich aan naar de voeten met de FORMFIT-technologie. De tong en kraag zijn zacht gepolsterd voor comfort. De tussenzool is gemaakt van PWRRUN-formule voor dikkere demping en een soepele afwikkeling van hiel tot teen, met HOLLOW-TECH technologie voor ondersteuning onder de voeten. TPU Guidance Frame biedt ondersteuning bij overpronatie en de rubbere slijtzool biedt goede grip en tractie.

Verschillende kleuren Saucony Guide

Wil je met je Saucony Guide hardloopschoen meer opvallen, kies dan voor de fel oranje variant. Voor de hardlopers die minder zichtbaar willen zijn is er ook een witte en zwarte uitvoering.

Bestel ze hier.

Loop je nieuwe hardloopschoenen eerst even in!

Het is een klassieke fout om je nieuwe hardloopschoenen uit de doos te halen, aan te doen, om vervolgens 15 kilometer los te gaan. Grote kans dat je met klachten of misschien zelfs een blessure thuis komt. Draag je nieuwe schoenen een keer in huis om eraan te wennen, ga er vervolgens eens een stuk op wandelen. Hierna eerst een kortere training en breid je training vervolgens uit. Lukt het om 45 minuten zonder klachten te trainen, dan kan het snelheidswerk beginnen.

Pronatie (neutraal), onderpronatie en overpronatie

Tijdens het hardlopen is de landing essentieel. Een goede landing voorkomt blessures en zorgt tevens dat je in de juiste flow blijft. Ook zorgt een goede landing ervoor dat je hardloopschoenen minder snel slijten. De term pronatie verteld iets over de manier waarop je voet kantelt tijdens het hardlopen.

In onderstaande afbeelding zijn de verschillen duidelijk te zien. Landt je voet netjes in neutrale stand, of heb je last van over- of onderpronatie. Weet je niet welke vorm van pronatie voor jou van toepassing is, film jezelf in slowmotion. Bij het terugkijken zie je eenvoudig op welke manier je voet landt en kantelt ten aanzien van je hiel. Zie je dat er sprake is van over- of onderpronatie, blijf dan niet hardlopen op je huidige hardloopschoenen, dit is vragen om blessures.

Pronatie, onderpronatie en overpronatie

De juiste maat Hardloopschoenen

Zorg ervoor dat je schoen van hiel tot teen precies past. Maak je schoen dicht tot het laatste vetergaatje zodat je niet gaat slippen. Je hiel mag een klein beetje bewegen. Merk je bij het passen een kleine irritatie, maak de veters iets losser of ga dan voor een andere maat of schoen. Tijdens het hardlopen voelen die kleine irritaties die je vooraf al voelde, ineens als hele grote vervelende irritaties die niet meer zijn weg te denken.

In je schoen moet het mogelijk zijn om je voorvoet een klein beetje naar beide kanten te bewegen. Je kleine teen mag niet op de rand van je schoenleest komen.

Voeten zwellen

Tijdens het hardlopen zwellen je voeten op, je hebt dus extra speling nodig. Als je je voet zover mogelijk naar voren schuift, moet je mogelijk zijn een goeie vinger achter in de schoen te plaatsen. Als dit past, klopt de maat.

Nieuwe hardloopschoenen

Ga je bij de aankoop van nieuwe hardloopschoenen niet blind uit van de maat. Niet alleen merken verschillen van maat, ook bij hetzelfde merk kan een ander model anders uitvallen.

Allround, Wedstrijd, Trail of Baan

Stem je hardloopschoen af op de ondergrond waarop je het meeste loopt. Een rondje over het asfalt door de stad vraagt om een hele andere schoen dan een rondje door het bos. Er zijn bij het aankopen van schoenen 4 hoofdgroepen te benoemen.

Allround Hardloopschoenen

Allround hardloopschoenen komen het meest voor. De schoenen zijn namelijk geschikt om te hardlopen op verharde wegen, maar kunnen ook best een stukje door het bos overleven. Allround hardloopschoenen zijn over het algemeen stabieler en hierdoor wel iets zwaarder. Ze geven extra demping waardoor je zeker als beginnend hardloper hier prima mee kan starten.

Hardloopschoenen

Wedstrijdschoen

De naam liegt er niet om, wedstrijdschoenen zijn gemaakt om te racen. Hoe lichter de schoen, hoe sneller je kunt hardlopen. Elk grammetje overbodig gewicht draag je mee. Wedstrijdschoenen worden ook vaak gebruikt tijdens een training op snelheid, al is het alleen maar om je schoenen in te lopen. Ben je net begonnen met hardlopen en land je voornamelijk op je hak, dan zijn de voordelen van wedstrijdschoenen nog minimaal.

Voor het inlopen van wedstrijdschoenen geldt de vuistregel dat je minimaal evenveel kilometers op de schoenen heb getraind als dat de wedstrijd lang is. Ga je dus een wedstrijd lopen van 21,1 kilometer (halve marathon), zorg dan dat je vooraf minimaal 21,1 kilometer aan training hebt gedaan op je nieuwe schoenen.

Houd bij het kopen van een wedstrijdschoen rekening met de afstand die je loopt. Ben je van plan wedstrijden te lopen van maximaal 10 kilometer, dan is de demping die de schoen biedt minder belangrijk dan bij bijvoorbeeld een marathon.

Trail schoenen

Loop je liever trails, ga dan voor trailschoenen. Met een goede trailsschoen heb je genoeg grip om over onverharde paden te lopen. Een grof profiel zorgt voor de juiste grip. Hoe grover het profiel is, des te meer grip je hebt. Ben je een beginnend loper, zorg dan in ieder geval voor voldoende grip. Heb je meer ervaring en van plan een wedstrijd te gaan lopen, dan zijn er ook lichtere varianten trailschoenen.

Baan / Spikes

Baanschoenen, ook wel spikes of trackschoenen genoemd. Maak jij de nodige rondjes op de atletiekbaan, dan helpen deze schoenen je het beste. De kleine spikes zorgen voor ultieme grip, zelfs als je van sprint wilt trekken van 100 meter.

Voor elke afstand zijn er verschillende varianten baanschoenen, of je nu gaat sprinten of gaat voor een middellange of lange afstand (alles boven de 3000 meter) en dan laten we de spikes die gebruikt worden bij speerwerpen buiten beschouwing. Het verschil tussen de verschillende baanschoenen zit onder andere in het gewicht en het aantal spikes. Zo hebben sprintschoenen vaak meer spikes om de extra kracht op te vangen.

Wil je beginnen met hardlopen maar heb je nog geen schema, ga dan voor een gratis hardloopschema om te starten.

Waarop letten bij kopen hardloopschoenen

Er zijn dus een aantal belangrijke dingen om op te letten als je hardloopschoenen gaat kopen:

  1. Pasvorm: Zorg dat de schoenen comfortabel zijn en goed passen. Probeer ze te passen aan het einde van de dag, omdat je voeten dan groter zijn.

  2. Type hardloopondergrond: Denk na over op welke ondergrond je gaat hardlopen en kies schoenen die geschikt zijn voor die specifieke ondergrond. Bijvoorbeeld, als je veel op natte grond gaat hardlopen, kies dan schoenen met een goede grip.

  3. Bewegingspatroon: Kijk of je een neutrale schoen nodig hebt of een schoen met ondersteuning voor overpronatie of supinatie.

  4. Gewicht: Kies schoenen die niet te zwaar zijn, omdat dit kan leiden tot vermoeidheid in de voeten en benen.

  5. Demping: Zorg dat de schoenen voldoende demping bieden voor comfort en bescherming van de gewrichten tijdens het hardlopen.

  6. Duurzaamheid: Kies schoenen met een goede kwaliteit, omdat hardlopen de schoenen snel slijt.

En als laatste: Doe een testloop voordat je de schoenen koopt. Veel winkels geven je de mogelijkheid om schoenen uit te proberen, maak daar gebruik van.