Beste Hardloopschoenen 2021

Op zoek naar de beste hardloopschoenen van 2021? Lees dan snel verder! In onderstaand overzicht worden de beste hardloopschoenen van dit moment uitgelicht. Zo is er voor iedereen in 2021 de perfecte schoen. Komt er een nieuwe schoen uit die nog beter is, dan passen we deze blog natuurlijk aan. Zo ben je altijd op de hoogte van de perfecte hardloopschoen. Een goed paar hardloopschoenen is enorm belangrijk. Het helpt je niet alleen om te presteren, maar ook om blessures te voorkomen. Welke hardloopschoenen het beste bij je passen is voor iedereen anders. In deze blog helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Goede hardloopschoenen zijn vaak niet goedkoop, online zijn de schoenen vaak wel enkele tientjes goedkoper dan in de meeste speciaalzaken.

Mis je jouw beste hardloopschoenen in onderstaand overzicht, neem dan snel contact met ons op.
Indien we dat nog niet gedaan hebben, zullen we de schoenen snel gaan reviewen en misschien wel toevoegen aan deze list of fame.

Neutrale en Antipronerende

We maken onderscheid tussen neutrale en antipronerende schoenen en tussen heren en dames. Hardloopschoenen met (onder- of over) pronatiesteun zorgen voor extra stabiliteit aan de binnenkant van je de voet. Hierdoor krijgt je voet een rechtere en betere landing. Meer hierover weten? Scrol naar beneden!

4 categorieën hardloopschoenen

Heren Neutrale loper
Dames Neutrale Loper
Heren Antipronatie
Dames Antipronatie

Beste Hardloopschoenen 2021 Heren, Neutrale loper

New Balance Fresh Foam 1080v11

Beste Hardloopschoenen 2021 Heren, Neutrale loper

New Balance Fresh Foam 1080v11 (zwart)

 

Voor de heren zijn deze neutrale hardloopschoenen van New Balance met stipt de beste schoen op dit moment. De updates hebben ervoor gezorgd dat de schoen uniek is, het is niet voor niets de beste schokdempende en comfortabele schoen van het merk New Balance. Het comfortabele karakter is te danken aan de nieuwe bovenkant die gemaakt is van hyperknit materiaal. Deze zorgt voor optimale elasticiteit, waardoor de schoen als een sok om je voet zit. Deze New Balance heeft zoals de naam doet verklappen een Fresh Foam tussenzool. De zool is lichter en zorgt voor een perfecte demping tijdens het hardlopen. Als we dan toch een nadeel moeten noemen is het de prijs, het zijn namelijk niet de goedkoopste hardloopschoenen.

Verschillende kleuren New Balance Fresh Foam

De schoenen zijn beschikbaar in diverse kleuren zoals donker blauw, licht blauw, grijs en zwart.

Bestel ze hier.

Beste Hardloopschoenen 2021 Dames, Neutrale loper

Nike Air Zoom Pegasus 38

Beste Hardloopschoenen 2021 Dames, Neutrale loper

Nike Air Zoom Pegasus 38

Na het succes van de Nike Air Zoom Pegasus 36 en 37, heeft Nike er bij de Pegasus 38 nog een schepje bovenop gedaan. De nu nieuwe Pegasus 38 heeft daarmee de 37 van haar troon gestoten in ‘Beste Neutrale Hardloopschoen voor dames 2021’. Het bovenwerk van de 37 is een stuk dunner, hierdoor is de schoen een stuk lichter geworden. Het nieuwe materiaal zorgt voor een fijne ventilatie voor je voeten. Het zorgt dat je voeten gekoeld worden tijdens het hardlopen.

Nike Air Zoom Pegasus 38 heeft wederom een nieuwe tussenzool, waar de 37 nog een Cushlon ST-foam zool had, heeft deze een zool van het duurzamere React-foam. De vorm van de schoen blijft hierdoor langer behouden. Ook slijt dit materiaal minder snel en is de demping beter. Als laatste kenmerk het de vernieuwde Zoom air voorvoet, die is een stuk dikker dan bij de 36. Dit om voor de juiste energieballans in de schoen te zorgen.

Verschillende kleuren Nike Air Zoom Pegasus 38

De Nike Air Zoom Pegasus zijn verkrijgbaar in de kleuren, wit zoals hierboven, maar ook zwart en paars.

Bestel ze hier.

Beste schoenen Heren 2021, Antipronatie

Asics Gel Kayano 28

Beste schoenen Heren 2021, Antipronatie

Asics Gel Kayano 28

Deze Asics zijn antipronatie schoenen van wereldklasse. Zeker voor hardlopers die comfort en stabiliteit wensen bij langdurige runs. Ondanks dat ze zo comfortabel zijn, verlies je geen energie door de demping. Ten aanzien van de Asics Gel Kyano 27 zijn deze schoenen niet alleen iets lichter (wegen nu 308 gram), ook zijn de flexgroeven in de voorvoet verbeterd, is de foam zachter en zijn ze voorzien van een vernieuwde inlegzool. Nadeel van deze schoen is dat ze door al deze innovatie niet goedkoper zijn geworden. Gelukkig krijg je er wel veel voor terug… Interesse?

Verschillende kleuren Asics Gel Kayano

Ook deze Asics zijn er in verschillende uitvoeringen. Naast de zwarte uitvoering is er ook een oranje, blauwe en witte variant.

Bestel ze hier.

Beste schoenen Dames 2021, Antipronatie

Beste schoenen Dames 2021, Antipronatie

Saucony Guide 14

Bij het zoeken naar de beste antipronatie hardloopschoenen voor dames kwamen we uit bij de Saucony Guide 14 uit.

Waar bij ervarende hardlopers het merk Saucony als muziek in de oren klinkt, is het voor beginners nog vaak onbekend. Saucony is net als de eerder genoemde merken een super merk voor hardlopers. Het Amerikaanse merk bestaat al ruim 100 jaar en is aanwezig bij bijna elke hardloopwedstrijd wereldwijd.

De Saucony Guide 14 is de ideale schoen voor wie meerdere runs per week doet. Ongeacht of je een ervaren hardloper bent of een beginner. Het gewicht van deze schoen is 264 gram en de heeldrop 8mm. De PWRRUN zool zorgt ervoor dat de schoen een stuk lichter is en minder snel slijt. De zool zorgt ook voor een effectieve drukververdeling die resulteert in een juiste demping. Ook Het TPU-frame zorgt ervoor dat er bij iedere stap een correctieplaats vindt als dat nodig is. Interesse?

Verschillende kleuren Saucony Guide

Wil je met je Saucony Guide hardloopschoen meer opvallen, kies dan voor de fel groene variant. Voor de hardlopers die minder zichtbaar willen zijn is er ook een zwarte uitvoering.

Bestel ze hier.

Loop je nieuwe hardloopschoenen eerst even in!

Het is een klassieke fout om je nieuwe hardloopschoenen uit de doos te halen, aan te doen, om vervolgens 15 kilometer los te gaan. Grote kans dat je met klachten of misschien zelfs een blessure thuis komt. Draag je nieuwe schoenen een keer in huis om eraan te wennen, ga er vervolgens eens een stuk op wandelen. Hierna eerst een kortere training en breid je training vervolgens uit. Lukt het om 45 minuten zonder klachten te trainen, dan kan het snelheidswerk beginnen.

Pronatie (neutraal), onderpronatie en overpronatie

Tijdens het hardlopen is de landing essentieel. Een goede landing voorkomt blessures en zorgt tevens dat je in de juiste flow blijft. Ook zorgt een goede landing ervoor dat je hardloopschoenen minder snel slijten. De term pronatie verteld iets over de manier waarop je voet kantelt tijdens het hardlopen.

In onderstaande afbeelding zijn de verschillen duidelijk te zien. Landt je voet netjes in neutrale stand, of heb je last van over- of onderpronatie. Weet je niet welke vorm van pronatie voor jou van toepassing is, film jezelf in slowmotion. Bij het terugkijken zie je eenvoudig op welke manier je voet landt en kantelt ten aanzien van je hiel. Zie je dat er sprake is van over- of onderpronatie, blijf dan niet hardlopen op je huidige hardloopschoenen, dit is vragen om blessures.

Pronatie, onderpronatie en overpronatie

De juiste maat Hardloopschoenen

Zorg ervoor dat je schoen van hiel tot teen precies past. Maak je schoen dicht tot het laatste vetergaatje zodat je niet gaat slippen. Je hiel mag een klein beetje bewegen. Merk je bij het passen een kleine irritatie, maak de veters iets losser of ga dan voor een andere maat of schoen. Tijdens het hardlopen voelen die kleine irritaties die je vooraf al voelde, ineens als hele grote vervelende irritaties die niet meer zijn weg te denken.

In je schoen moet het mogelijk zijn om je voorvoet een klein beetje naar beide kanten te bewegen. Je kleine teen mag niet op de rand van je schoenleest komen.

Voeten zwellen

Tijdens het hardlopen zwellen je voeten op, je hebt dus extra speling nodig. Als je je voet zover mogelijk naar voren schuift, moet je mogelijk zijn een goeie vinger achter in de schoen te plaatsen. Als dit past, klopt de maat.

Nieuwe hardloopschoenen

Ga je bij de aankoop van nieuwe hardloopschoenen niet blind uit van de maat. Niet alleen merken verschillen van maat, ook bij hetzelfde merk kan een ander model anders uitvallen.

Allround, Wedstrijd, Trail of Baan

Stem je hardloopschoen af op de ondergrond waarop je het meeste loopt. Een rondje over het asfalt door de stad vraagt om een hele andere schoen dan een rondje door het bos. Er zijn bij het aankopen van schoenen 4 hoofdgroepen te benoemen.

Allround Hardloopschoenen

Allround hardloopschoenen komen het meest voor. De schoenen zijn namelijk geschikt om te hardlopen op verharde wegen, maar kunnen ook best een stukje door het bos overleven. Allround hardloopschoenen zijn over het algemeen stabieler en hierdoor wel iets zwaarder. Ze geven extra demping waardoor je zeker als beginnend hardloper hier prima mee kan starten.

Hardloopschoenen

Wedstrijdschoen

De naam liegt er niet om, wedstrijdschoenen zijn gemaakt om te racen. Hoe lichter de schoen, hoe sneller je kunt hardlopen. Elk grammetje overbodig gewicht draag je mee. Wedstrijdschoenen worden ook vaak gebruikt tijdens een training op snelheid, al is het alleen maar om je schoenen in te lopen. Ben je net begonnen met hardlopen en land je voornamelijk op je hak, dan zijn de voordelen van wedstrijdschoenen nog minimaal.

Voor het inlopen van wedstrijdschoenen geldt de vuistregel dat je minimaal evenveel kilometers op de schoenen heb getraind als dat de wedstrijd lang is. Ga je dus een wedstrijd lopen van 21,1 kilometer (halve marathon), zorg dan dat je vooraf minimaal 21,1 kilometer aan training hebt gedaan op je nieuwe schoenen.

Houd bij het kopen van een wedstrijdschoen rekening met de afstand die je loopt. Ben je van plan wedstrijden te lopen van maximaal 10 kilometer, dan is de demping die de schoen biedt minder belangrijk dan bij bijvoorbeeld een marathon.

Trail schoenen

Loop je liever trails, ga dan voor trailschoenen. Met een goede trailsschoen heb je genoeg grip om over onverharde paden te lopen. Een grof profiel zorgt voor de juiste grip. Hoe grover het profiel is, des te meer grip je hebt. Ben je een beginnend loper, zorg dan in ieder geval voor voldoende grip. Heb je meer ervaring en van plan een wedstrijd te gaan lopen, dan zijn er ook lichtere varianten trailschoenen.

Baan / Spikes

Baanschoenen, ook wel spikes of trackschoenen genoemd. Maak jij de nodige rondjes op de atletiekbaan, dan helpen deze schoenen je het beste. De kleine spikes zorgen voor ultieme grip, zelfs als je van sprint wilt trekken van 100 meter.

Voor elke afstand zijn er verschillende varianten baanschoenen, of je nu gaat sprinten of gaat voor een middellange of lange afstand (alles boven de 3000 meter) en dan laten we de spikes die gebruikt worden bij speerwerpen buiten beschouwing. Het verschil tussen de verschillende baanschoenen zit onder andere in het gewicht en het aantal spikes. Zo hebben sprintschoenen vaak meer spikes om de extra kracht op te vangen.

Wil je beginnen met hardlopen maar heb je nog geen schema, ga dan voor een gratis hardloopschema om te starten.